HIRDETÉS

Szablyavívó verseny a Felföldi Baranta Szövetség szervezésében

hirek.sk 2018. február 11., 15:16
A gömörpéterfalai kultúrház adott otthont a Felföldi Baranta Szövetség által szervezett szablyavívó versenynek, ahol több, mint húsz versenyző mérhette össze tudását. A felvidéki Csenke, Komárom, Palást, Fülek, Gömöralmágy, Gömörpéterfala és Tornalja barantásai mellett az idén a magyarországi Hegyközből is érkeztek versenyzők.


Kopecsni Gábor, a Felföldi Baranta Szövetség vezetője elmondta, alapvetően egy lovas fegyver a szablya, de ők most lovak nélkül vívtak. „Amit most mi csinálunk, az egy nemesebb fajta vívás, tehát sokkal több a finom mozdulat. Régen az volt a lényeg, hogy a másikat kivégezze, levágja. De itt, mivel harcművészetről van szó, sokkal nagyobb hangsúlyt kap a belső út, az egyénnek a személyes útja a harcművészeten keresztül, tehát most nem az a cél, hogy elpusztítsuk egymást, hanem valamilyen szinten emeljük egymás tudását.”

A Baranta versenyek szabályai szerint a valódi harc és a magyarságra jellemző belső tartás minél pontosabb modellezésével és felelevenítésével kívánja felmérni az egyes közösségek és versenyzők felkészültségének szintjét. A versenyzők öt csoportban mérhették össze tudásukat.

 „Ez az első ilyen versenyem. Már elég régóta járunk ide táborokba, és a családom is régóta csinálja ezt, úgyhogy mondhatom, beleszülettem a barantázás légkörébe. Egyszóval nem igazán kellett keresgélnem, hogy megtaláljam ezt a sportot, és a szablyavívás pedig nekem talán mindig a legkedvesebb volt az összes baranta harcmodor közül” – mondta a magyarországi Mikóházáról érkezett Miklós Luca.

Terpák László Tornaljáról a barantázás közösségépítő szerepét hangsúlyozta. „Fontosnak tartom, hogy egy ilyenen részt vegyek, hiszen  maga a szablyavívás az egyik legmagyarabb versenyforma. Emellett azt is jelenti, hogy összejövünk a barátokkal és ez egy jó csoport.”

                                      

A versenyzők a Csikó 1 – azaz 10éves korig, a Csikó 2 a 10-14 éves kor közöttiek, a Tulipán – azaz a 12 éven felüli lányok, az Ifjú és a Felnőtt kategóriában versenyeztek. A legjobb eredményeket Csernok Máté, Csernok Miklós, Miklós Virág és Köböl Erik, érték el. Köböl Erik a  saját kérésére az ifjú kategórián kívül a felnőttek között is megmérettette magát. A verseny után a Felföldi Baranta Szövetség éves közgyűlésére is sor került.

0 HOZZÁSZÓLÁS