HIRDETÉS

Sötét fellegek Plavèan felett – Az ügyészség vizsgálja hitelét

hirek.sk 2016. április 25., 12:27
POZSONY. A Pozsonyi Kerületi Ügyészség górcső alá veszi a Peter Plavèan oktatásügyi miniszter által a Slavia Capital társaságnak nyújtott 5,5 millió eurós hitelt. Arra még a Diákhitel Alap elnökeként bólintott rá, ám a gyanú szerint ez a cselekvés nem volt összhangban a törvénnyel.

Arra a tényre, hogy 5 évig nem foglalkoztak a Peter Plavèan oktatásügyi miniszter által annak a cégnek nyújtott milliós nagyságrendű hitel ügyével, amelyben a miniszter felesége, Viera Plavèanová is szerepet vállal, még a múlt héten a SME napilap hívta fel a figyelmet, rámutatva arra is, hogy a mostani médiavisszhang ellenére sem kelltette fel az illetékesek figyelmét. Az ügyet végül a Pozsonyi Kerületi Ügyészség (KPB) vette kezébe.

„A Pozsonyi Kerületi Ügyészség már kérte az üggyel kapcsolatos írásos dokumentumok kiadását a Pozsonyi I. Járásbíróságtól" – idézte a lap a pozsonyi kerületi ügyész helyettesét és szóvivőjét, Oliver Janíèeket.

Az ügyészség elsősorban azt vizsgálja, hogy a fentebb említett hitel odaítélése törvényszegésnek minősül-e.

A rendőrség mindeközben korábban már foglalkozott a Diákhitel Alappal (ŠPF). Azt próbálta meg kideríteni, hogy miért részesültek bizonyos tisztségviselők a tisztségük betöltéséért jutalomban, ha ezzel a tiszteletbeli megbízatással nem járt volna jutalom.

Azt követően, hogy Miroslav Beblavý független parlamenti képviselő előállt a vádakkal, Plavèan azt állította, hogy a rendőrség mindezt már felülvizsgálta. „Minden egyes vád egy olyan indítvány tárgyát képezte, amely 5 éves. Azokat a rendőrség és az illetékes ügyészek is alaptalannak nevezték" – mondta akkor az oktatásügyi miniszter.

Forrás: Aktuálne.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS