HIRDETÉS

Soros tagadja, hogy bármi köze lenne Kiska beszédéhez

hirek.sk 2018. március 06., 11:51
POZSONY. Soros György reagált Robert Fico miniszterelnök azzal kapcsolatos kijelentéseire, hogy köze lenne Andrej Kiska köztársasági elnök beszédéhez.

Mint arról portálunkon is beszámoltunk, Robert Fico miniszterelnök hétfőn a szlovák állam teljes destabilizációjára tett kísérletnek nevezte azt, ami „Ján Kuciak tényfeltáró újságíró és barátnője meggyilkolása után történt”. A kormányfő közvetve utalt arra, hogy Andrej Kiska köztársasági elnök vasárnapi felszólalása mögött Soros György állhat. Fico megismételte korábbi kijelentését, miszerint ezzel a javaslattal az elnök „az ellenzék oldalára állt, amely államcsínyt akar”, valamint választ követelt arra is, hogy miről beszélt Kiska tavaly szeptemberben New Yorkban Soros Györgynél tett látogatásán, amelyen a szlovák diplomácia képviselői nem vettek részt.

Robert Fico bejelentésére Andrej Kiska a szóvivőjén keresztül reagált, aki azt írta: az, hogy összeesküvés-elméletek terjesztésével próbálja elterelni a figyelmet, a kormányfőt nem menti fel a felelősség alól, hogy megoldja a mély politikai válságot vagy helyet engedjen annak, aki erre képes.

Államtitkár: nem befolyásolják külföldről Szlovákia politikai fejlődését

Ivan Korèok, a külügyminisztérium államtitkára közölte, nem vett részt Andrej Kiska államfő és Soros György szeptemberi New York-i megbeszélésén. „Kiska államfő és Soros György tavaly szeptemberi New York-i találkozója kapcsán megerősíthetem azt, hogy azon sem én, sem pedig a külügyi tárca küldöttségének más tagja nem vett részt. Egyúttal a személyes véleményem az, hogy Szlovákia politikai fejlődését semmiképp sem befolyásolják külföldről“ – írta Korèok.

Roman Krpelan, az államfő szóvivője ugyanakkor azt állítja, a találkozón jelen volt a külügyi tárca munkatársa.

Soros állítja, nincs köze az elnök beszédéhez

Soros György a Hospodárske noviny gazdasági-közéleti lapnak reagált Robert Fico miniszterelnök kijelentéseire. Szóvivőjén keresztül leszögezte, hogy semmiféle szerepe nem volt Kiska elnök beszédében, s a szlovákiai tüntetésekben sem. Megerősítette, hogy találkozójukon – amelyen többen is jelen voltak – a romák helyzetét taglalták.

Verhofstadt: ez beteges

A kormányfő szavaira Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) elnöke is reagált. Úgy fogalmazott, a beteges konspirációs elméletek Budapestről Pozsonyba érkeztek. Hozzátette: ahelyett, hogy a kormányfő Kiska ajánlásai szerint járna el, azzal vádolja őt, hogy Sorossal Szlovákia ellen szövetkezik.

„Ez beteges dolog! A szlovákok mellett állok a kormány felelősségre vonása és Ján Kuciak meggyilkolása kivizsgálásának érdekében folytatott harcukban” – fogalmazott a közösségi hálón A Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE) frakcióvezetője.

Forrás: Webnoviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS