Sólymos és Érsek is ellenőrizte a pozsonyi körgyűrű építését

hirek.sk | TASR 2018. július 11., 18:12

Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter a maximális büntetés kiszabása mellett száll síkra, ha beigazolódik a gyanú, hogy a pozsonyi körgyűrű, a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út építése során megszegték a vonatkozó környezetvédelmi előírásokat. Ezt szerdán jelentette ki a tárcavezető az elkerülő út építésének helyszínén, a horvátjárfalui holtágnál. A környezetvédelmi miniszter Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszterrel együtt tartott ellenőrzési napot az építkezésen.

A miniszterek azokra a korábbi bejelentésekre reagáltak, amelyek szerint a D4-es és az R7-es építkezésén veszélyes építőanyagokat használtak fel, mégpedig Pozsonypüspöki, Pozsonyivánka és a horvátjárfalui holtág térségében. A rendőrség az ügyben hulladék szabálytalan kezelése miatt büntetőeljárást indított.

„Személyesen beszéltem a kerületi rendőrkapitánnyal, aki megerősítette, hogy folyik a nyomozás egy lehetséges környezeti jellegű bűncselekmény ügyében, jelenleg az egyes szakértői vizsgálatok eredményeire várnak” – jelentette ki Sólymos, hozzátéve: ahogy felmerült a gyanú, máris utasították a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséget (SIŽP), hogy hajtsa végre a szükséges vizsgálatokat.

A miniszter elmondta: támogatja az autópályák építését Szlovákiában, de elutasítja, hogy ez olyan módszerrel történjen, ami árt a környezetnek. Az egyik ellenőrzött beszállító esetében a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség már foglalkozik azzal a gyanúval, miszerint a bemutatott dokumentáció ellentétes azokkal az információkkal, amelyekhez a felügyelők az ellenőrzés során jutottak.

Vizsgálják a D4-es és R7-es utak építéséhez használt földet
A szennyezett föld elszállításával már a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelet is foglalkozott.

Amennyiben bebizonyosodik a szabálysértés, a közlekedési miniszter is támogatni fogja a szankciókat. Arra a kérdésre, hogy felmondaná-e a szerződést a D4-est és az R7-es építő konzorciummal, Érsek azt válaszolta, hogy minden válás rengeteg pénzbe és időbe kerül. „Mi nem akarunk elválni, mi azt akarjuk, hogy ez a mű elkészüljön az előírt minőségben, és környezeti terhelés nélkül, amely ugyanakkor fennforoghat, ezért havi rendszerességgel ellenőrzéseket tartunk” – fejtette ki a miniszter. Egyben felszólította az építési felügyeletet, hogy részletekbe menően kövesse figyelemmel a körgyűrű építésének egyes szakaszait.

Michal Lešňovský, a konzorcium képviselője azt állítja, hogy a pozsonyi körgyűrű építése során csak érvényes minőségi tanúsítvánnyal rendelkező alapanyagokat használnak fel. Hozzátette: az építőanyagok minőségét független laboratóriumok ellenőrzik, a vegyi vizsgálatok pedig eddig egyetlen esetben sem mutatták ki a törvény által előírt határértékek túllépését. „Eddig semmi nincs bizonyítva, és nincs tudomásunk arról, hogy megsértettünk volna valamilyen törvényt vagy előírást. Állandó környezetvédelmi ellenőrzés folyik” – tette hozzá.

A beérkező panaszok szerint a volt malomligeti autóbusz-pályaudvar területéről szennyezett földet szállítanak a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út építkezésére, Pozsonypüspöki és Pozsonyivánka térségébe. A gyanú szerint veszélyes építőanyagokat és hulladék anyagot használnak fel a körgyűrű építkezésénél is a horvátjárfalui holtág térségében. Mindkét esetben eljárást indított a SIŽP és a rendőrség is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS