Simon Zsolt nyomulna

hirek.sk | TASR 2019. április 28., 13:46

A szlovák sajtóiroda munkatársa annak járt utána, hogyan viszonyul egymáshoz a három magyar érdekeltségű szlovákiai párt és mennyire hajlandók az együttműködésre.

Menyhárt József (MKP), Simon Zsolt (Magyar Fórum), Bugár Béla (Most-Híd) Fotó: Archívum

A Most-Híd szóvivője, Debnár Klára kifejtette, hogy a vegyespárt nem zárkózik el más pártok tárgyalási kezdeményezése elől, de míg az MKP és a nemrégen alakult Magyar Fórum nem parlamenti pártok és csak ígérgetnek, a Most-Híd megalakulása óta ott ül a parlamentben és három éve a kormány tagjaként fontos eredményekre tud hivatkozni. A szóvivő szerint a Most-Híd figyeli a belpolitikai erőviszonyok alakulását, de jelenleg az EP-választásokra összpontosít.

Fiala Ilona, az MKP szóvivője elmondta, hogy a párt országos elnökségének soron következő ülésén talán szóba kerülhet az együttműködés kérdése, de nem tartja valószínűnek, hogy erről dönteni fognak. Jelezte, hogy az OľaNO szívesen tárgyalna az MKP vezetésével.

A Magyar Fórum elnevezésű tömörülés, amely május 18-án tartja alakuló közgyűlését, lehetségesnek tartja a Most-Híddal és az MKP-val való együttműködést. Mint Simon Zsolt, a párt elnöke megjegyezte, önkormányzati és regionális szinten ígéretesnek tűnik az együttműködés a három párt között, de korainak tartja, hogy az együttműködés konkrét formáiról beszéljen. Nem zárta ki a pártok későbbi egyesülését sem. A Magyar Fórum elnöke határozottan elutasította az együttműködést a Smer-SD-vel, az SNS-szel és Marian Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártjával, ugyanakkor nyitott a demokratikus jobboldali pártok felé.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS