Sikeres rendőrségi akció Pozsonyban

hirek.sk | TASR 2019. november 03., 12:13

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) kommandósai szombaton elfogták az 53 éves Ľubomír Kudličkát, akit a pozsonyi Takáč-banda fejének tartanak.

Ľubomír Kudlička, aki rosszban sántikált Fotó: Policia.sk

A „Sielő” fedőnevű akció keretében elfogott személy 2006-ban megrendelte Roman Krajči kétes hírű vállalkozó megölését, amelyet a Sátor-banda tagjai hajtottak végre Privigyén. Krajčit 2006 végén a családi háza udvarán gyilkolták meg, amikor éppen kiszállt a gépkocsijából. 15, géppisztolyból leadott lövéssel végeztek vele, egy golyót, hogy biztosra menjenek, közelről a fejébe röpítettek. Krajči, akárcsak a nem sokkal korábban meggyilkolt Ján Kubašiak vállalkozó is a könnyű fűtőolajok értékesítése során követett el csalást, ezért kellett eltűnniük a konkurencia útjából.

A Takáč-banda fejének elfogása feltehetően összefügg a hétfői „Apacs” fedőnevű akcióval, amely során a banda 19 tagját tartóztatta le a rendőrség. A Speciális Büntetőbíróság besztercebányai részlege szerdán végül 13 gyanúsítottat vett őrizetbe, akiket erőszakos bűncselekményekkel, szervezett bűnözésben való részvétellel, zsarolással, illegális fegyvertartással és fegyverkereskedelemmel vádolnak. A letartóztatottak között van egy pozsonyi ügyvéd is, aki a rendőrség feltételezése szerint a bandának dolgozott.

A Takáč-banda az 1990-es évektől főleg Pozsony-Főréven tevékenykedett, de Ligetfalun is működött. Elsősorban vendéglátóhelyek tulajdonosaitól kértek védelmi pénzt, de a szerencsejátékokat üzemeltető vállalkozásokat is zsarolták. Később ténykedésüket kiterjesztették Nagyszombat és Nyitra megyére is.

Amikor az alapító bandavezér Ján Takáč 2003-ban meghalt, majd Szencen meggyilkolták két jobbkezét: Róbert Pált és Jozef Surovčíkot is, a banda állítólagos vezére Ľubomír Kudlička lett, aki Kudla gúnynéven is ismert. A banda főnökét (és 12 társát) már 2017 elején is őrizetbe vették, de a Speciális Büntetőbíróság 2017 nyarán 100 ezer euró váltságdíj ellenében szabadlábra helyezte.

Takáč-banda néhány más bandával együtt a szlovák fővárosban működő legerősebb bűnözői csoportok közé tartozott.

0 HOZZÁSZÓLÁS