2019. március 17., 16:09

Šefčovič: én úgy látom, hogy még van hova fejlődnie az eredménynek

Változtatni akarás. Így foglalta össze az eredményeket az államfőválasztás első fordulójának két legsikeresebb jelöltje Zuzana Čaputová és Maroš Šefčovič. A két jelölt vasárnap találkozott az RTVS műsorában.

Caputova-Sefcovic
Fotó: TASR

„A felmérések végig azt mutatták, hogy Maroš Šefčovič fog továbbjutni a második fordulóba, és én azt kívántam, hogy ő legyen az, aki továbbjut. Örülök, hogy nem a szélsőségekkel kell szembenéznünk” – jegyezte meg Čaputová.

Šefčovič arra figyelmeztetett, hogy a következő két hét fogja megmutatni azt, amiben Čaputovával megegyeznek, de még inkább azt, amiben különböznek. Čaputová asszony az emberek 40 százalékát szólította meg, akiknek nincs problémája azokkal a témákkal, amelyek fontosak lesznek. A migrációs kérdésekről és az értékekhez való liberális hozzáállásról van szó. Nagy különbségeket fogunk látni abban, ahogy a szociális jellegű témákhoz és az idősekhez hozzáállunk. Egyértelműen el kell mondani, hogy hogyan akarjuk ezeket a dolgokat megoldani. Ezek lesznek azok a témák, amelyekben hiszek, és amelyeket részletesen megbeszélünk. A választók 60 százalékát akarom meggyőzni, és meg akarom nyerni a választásokat” – jelezte Šefčovič.

Čaputová ezek után a kijelentések után úgy érzi, hogy a verseny kettejük között már elkezdődött. „Megszoktam már, hogy a kampány során olyan címkékkel látnak el, amelyek nem tartoznak az értékrendembe” – közölte. Hozzátette: a továbbjutását a felmérések ellenére sem vette természetesnek, még ha „voltak is bizonyos előfeltevései”.

Arra a kérdésre, hogy hogyan akarja elkerülni azt az öt évvel ezelőtti forgatókönyvet, amely szerint Robert Fico (Smer-SD), az első forduló győztese, a második körben alulmaradt, Čaputová azt mondta: továbbra is önmagát fogja adni, és azt fogja mondani, amit gondol. „Megpróbálom megszólítani azokat a szavazókat, akiknek a jelöltje nem jutott tovább a második fordulóba. Mindenki szavazatára számítok. Érthető és hiteles akarok lenni. El akarom mondani, hogy miben látom a problémát Szlovákiában, és hogy ezekre milyen megoldást kínálok” – állítja. Šefčovič szintén meg akarja szólítani a bizonytalan szavazókat, illetve azokat, akiknek a jelöltje nem jutott tovább a második fordulóba.

Mindkét jelölt erős biztatásként értékeli az első kör eredményét. „Hálás vagyok érte. Úgy érzem, hogy emögött nagy változtatni akarás van” – mondta Čaputová. Šefčovič hasonlóan vélekedik. „Úgy érzem, hogy az emberek azt szeretnék, ha a helyzet Szlovákiában lenyugodna, ezért az össztársadalmi megbékélésen fogunk dolgozni” – mondta. A változást abban látja, hogy az államfő a személyében külföldön is elismert személy lenne. Így Szlovákia globális szintre kerülne, ami egyelőre nincs meg.

Čaputová az eddigi kampánnyal kapcsolatban elmondta: több jelölt ellen is antikampányt folytattak. „Azt szeretném, ha a második fordulóban normális, tisztességes és tárgyias vitát tudnánk folytatni. Bizalmi válságban van a politikai képviselet, és ez egyenesen arányos azzal, hogy hogyan kommunikálunk egymás között, illetve hogyan viselkedünk egymással szemben” – véli. Šefčovič elmondta, hogy a kampánya során tudatosította a társadalom tényleges megosztottságát. Sem Šefčovič, sem Čaputová nem egyeztetett még a többi jelölttel, hogy azok kit fognak támogatni a második körben.

Čaputová nem akar harcolni Šefčovič ellen

Zuzana Čaputová, a köztársaságielnök-választás első fordulójának győztese nem akar harcolni Maroš Šefčovič, a másik továbbjutó ellen – jelentette ki a Markíza televízió Na telo című műsorában arra a kérdésre válaszolva, hogy az elnöki posztért folytatott harc során fel akarja-e használni Šefčovič ellen azt a tényt, hogy a Smer-SD támogatásával indult a választáson.

„Az olyan rossz dolgokkal akarok szembeszállni, mint amilyen a korrupció. A Smer-SD képviselői azt állítják, hogy Šefčovič annyira az ő jelöltjük, mint amennyire a Progresszív Szlovákia is azt állítja, hogy ennek a pártnak a jelöltje vagyok” – mondta azt is hozzátéve, hogy készen áll arra, hogy a napokban lemondjon a pártban betöltött alelnöki funkciójáról. A pártból akkor lép ki, ha megnyeri az elnökválasztást.

Čaputová elmondta: az a taktikája, hogy önmagát fogja adni, és azt fogja mondani, amit gondol. Ezenkívül úgy akarja a nézeteit kinyilvánítani, hogy azokkal ne bántson meg másokat. Nem zárta ki, hogy a második fordulóban olyanok is fognak rá szavazni, akik a választás első körében Marian Kotlebára (ĽSNS) vagy Štefan Harabinra szavaztak.

„Nem zárom ki, hogy lesznek, akik átjönnek hozzám” – állapította meg azt is hozzátéve, hogy szerinte átfedődés lehet abban, hogy ezek a szavazók mit tartanak problémának az országban.

Šefčovič azt állítja, hogy az első forduló után még nem lépett kapcsolatba Robert Ficóval, a Smer-SD elnökével, ezért nem tudja, hogy ő miként vélekedik az elért eredményről. „Biztosan beszélni fogunk erről. De én ezt úgy látom, hogy még van hova fejlődnie az eredménynek. A választók 60 százaléka úgy látja a világot, ahogy én. Nagy esélyem van tehát a győzelemre a második körben” – véli.

Šefčovič szintén azt gondolja, hogy megszólíthatja Kotleba és Harabin választóit. „Sok olyan téma van, amelyben nagyon eltérő véleményen vagyok ezekhez az urakhoz képest, de ez még nem jelenti azt, hogy nem tudok a választóiknak jobb alternatívát nyújtani. Olyan szociális programot és olyan elnöki munkát akarok nekik kínálni, amelyre az egész ország büszke lehet” – jelezte.

Šefčovič a Smer-SD-vel való kapcsolatát érintő kérdésekre is válaszolt. „Értem, hogy miért kérdezik ezt tőlem állandóan. Annak ellenére, hogy a Smer-SD támogat, független elnökjelölt vagyok, aki párttól függetlenül akarja ellátni a feladatát. Minden vita során Ficóval kapcsolatban kapok kérdéseket, de nem vettem észre, hogy Čaputová asszonyt is megkérdeznék Richard Sulíkról (SaS) és a pártelnök Marian K-val való kapcsolatáról, vagy az Igor Matovičcsal kapcsolatos ügyekről, netán Ivan Štefunkóról. Én szívesen válaszolok, de úgy érzem, mintha ez lenne az egyetlen téma, amely eldönti a választást. Én indulok a választáson, nem pedig Robert Fico” – jelentette ki.

A Gorilla-üggyel kapcsolatban Šefčovič továbbá elmondta: „Ez egy nagyon szomorú történet. Ha elnökként segíthetnék valahogy abban, hogy a bűnösöket megbüntessék, biztosan megtenném a szükséges lépéseket. Csak semmi kegyelem a volt politikusoknak.”

Megosztás
Címkék