SaS: egyetlen józanul gondolkodó párt sem tehet eleget az SNS követeléseinek

hirek.sk 2017. augusztus 11., 17:21
POZSONY. Hihetetlen populizmusnak számítanak a Szlovák Nemzeti Párt követelései, amelyeket az új koalíciós szerződésnek és az új kormányprogramnak is tartalmaznia kellene – véli a Szabadság és Szolidaritás, amely szerint egyetlen józanul gondolkodó párt sem tehet eleget az SNS követeléseinek.

„Ez ostoba és kártékony intézkedések összegezése a törvény határvonalán, illetve azon túl. Ha eltekintünk a nyilvánvaló alkotmányellenességtől, akkor a 13. és 14. adómentes fizetés bevezetésére vonatkozó követelés az adóelillanások legjobb útja lenne” – szögezik le a liberálisok.

Az állami légitársaságok megalakítására vonatkozó követelés az SaS véleménye szerint további alkalmakat kínál a közpénzek lenyúlására, a versenyképes közeg deformálására, így tehát az európai szabályok megszegésére is.

A liberálisok szerint kifogásolható a szlovákiai gyógyfürdőknek szánt speciális támogatás is. „Nem igaz, hogy a szlovákiai gyógyfürdők nem férhetnek bele az Európai Unió által jóváhagyott, már létező támogatási rendszerekbe. Abba csak azok nem férnek bele, amelyek az európai ellenőrző mechanizmusok kihagyásával lopni akarnak” – szögezte le az SaS.

A párt nyilatkozata szerint abszurd Andrej Danko kérése, hogy a miniszterek ne nyilatkozzanak más miniszterek munkájáról. „Az SNS elnöke ekképp akar szájkosarat tenni saját koalíciós partnereire” – vélekedik az SaS.

A liberálisok azt gondolják, hogy az SNS aktuális követeléseivel ugyanazt erősíti meg, amit már 1989 novembere óta tesz. „Nem kompetens, mindig a helytelen oldalra áll, tehát oda, ahonnan a tisztesség, az illem és a komolyság hiányzik” – olvasható a Richard Sulík vezette párt állásfoglalásában.

Remišová: az SNS meg akar szabadulni a felelősségtől

A koalíciós válság nem más, mint az SNS arra irányuló igyekezete, hogy megszabaduljon a felelősségtől Szlovákia egyik legjelentősebb, oktatási tárcánál kirobbant botránya kapcsán, valamint harc az államigazgatás „jó helyeiért” – jelentette ki Veronika Remišová, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO-NOVA) képviselője.

Eközben rámutatott a tudományra szánt pénzek szétosztásával kapcsolatos botrányra, ami miatt az ellenzék meneszteni akarja Peter Plavèan minisztert. Az O¼aNO-NOVA egyúttal azt gondolja, hogy a koalíció nem talál megoldást a válságra.

Remišová bírálta azokat a követeléseket, amelyeket az SNS a koalíciós tanácsban mutatott be koalíciós partnereinek, ám azokat előbb a sajtóban tette közzé. „Azok értelmetlenek, amelyek Szlovákia polgárainak csak ártanának" – jelentette ki.

Végül nem is került sor a koalíciós tanács ülésére. Robert Fico kormányfő ugyanis egészségügyi problémákkal küszködik, ezért bejelentette, hogy azon nem vesz részt. „Tudjuk, hogy a kormányfő úrnak nemrég egészségügyi problémái voltak. Ha azonban ez csak ürügy, akkor nagy hibát követ el” – mondta Remišová.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS