SARI-gyanú Nyitrán

hirek.sk 2017. január 08., 17:03
NYITRA. A karácsonyi ünnepek alkalmával csökkent számban jegyzett influenzás megbetegedéseket követően a 2017-es esztendő első hetében ismét emelkedni kezdett a légúti megbetegedések száma Nyitra megyében. A Nyitrai Regionális Közegészségügyi Hivatal közlése szerint az idei év első hetében összesen 6755 akut légúti megbetegedést (ARO) könyveltek el, amelyek közül 897 esetben influenzás, vagy ahhoz hasonló megbetegedésről volt szó.

„Az előző heti adatokhoz képest ez az influenzás megbetegedések számarányának 14,1 százalékos emelkedését jelenti“ – tájékoztatott róla a Nyitrai Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ Nitra).

A leggyakrabban az ötéves korig terjedő korosztály tagjai betegedtek meg. A betegség lefolyása 130 személynél volt bonyolult. A bejelentett megbetegedések 50,8 százalékát arcüreggyulladás, 22,3 százaléka tüdőgyulladás és 26,9 százaléka középfülgyulladás is nehezítette.

A gyermekekkel és serdülő korosztállyal foglalkozó általános orvosok 47 százaléka tett jelentést megbetegedésekről, míg a fellnőtt korosztályt ellátó általános orvosok esetében az arány 53 százalékos volt.

Az epidemiológusok ezen a héten egy feltételezett súlyos akut légzőszervi megbetegedésben (SARI) szenvedő 60 éves férfi esetét is jegyezték. „A nagytapolcsányi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás kórházban helyezték el, ahol a beteget mesterséges lélegeztető-gépre kapcsolták" – tájékoztatott a Nyitrai Regionális Közegészségügyi Hivatal.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS