Saková nem gondolja, hogy Ficónak hozzáférése lenne a nyomozati aktákhoz

hirek.sk | TASR 2018. október 03., 16:56

Denisa Saková belügyminiszter és Peter Žiga gazdasági miniszter sem tudja, honnan származik Robert Fico, a koalíciós Smer-SD párt elnökének információja, miszerint a rendőrség kizárta az olasz szálat Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásával összefüggésben.

Fotó: TASR

Ezt a kormány szerdai, kihelyezett ülése előtt jelentették ki a tárcavezetők a Kassa-vidéki járásbeli Lapispatakon.

Saková nem gondolja, hogy Ficónak hozzáférése lenne a nyomozati aktákhoz. Hozzátette: a pártelnöktől kell megkérdezni, honnan vannak ezek az információi. Állítása szerint hozzá és a tárcájához - mivel nem bűnüldöző szervről van szó - csak a Főügyészség által hivatalosan közzétett információk jutottak el.

„Nem tudom, a pártelnököt kell megkérdezni. Én ezt úgy értelmeztem, hogy (…) az elkövetők, akiket azonosítottak, nem erre a szálra utalnak, szóval feltételezem, hogy az elnök ebből indult ki” – közölte Žiga, aki bevallása szerint a médiában megjelent információkon kívül mást nem tud az ügyről. „Ha jól értem, a nyomozás jelen állás szerint nem utal arra, hogy lenne valamilyen olasz szál, illetve olyan olasz szál, amely Kelet-Szlovákiába és a kormányhivatalhoz vezetne” – tette hozzá.

„Amennyire tudom, a pártelnök úr azt mondta, hogy ki van zárva az olasz maffia összeköttetése a kormányhivatallal. Úgy vélem, a mondat szövegkörnyezete a fontos” – válaszolta Peter Pellegrini kormányfő egy újságírói kérdésre.

Robert Fico keddi megállapítása szerint a Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében folyó nyomozás eddigi eredményei kizárják annak lehetőségét, hogy az előre megfontolt szándékkal elkövetett, kettős gyilkosság mögött a kormányhivatallal összeköttetésben lévő olasz maffia állna. Fico kormánya azután bukott meg, hogy a Kuciak-gyilkossággal összefüggésben felmerült a gyanú, hogy néhány miniszterelnökhöz közel álló személy kapcsolatban áll az olasz maffiával. Azt nem árulta el, honnan tudja, hogy a nyomozók kizárták az olasz szálat.

A pártelnök a Smer-SD nevében értékelte a rendőrség és az ügyészség munkáját, és várja a nyomozás végleges lezárását.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS