Saková: Gašpar a társadalmi légkör megnyugtatása végett távozott

hirek.sk | TASR 2019. február 03., 14:30

Tibor Gašpar távozása nem volt feltétele annak, hogy a belügyminiszternek le kellene mondania - jelentette ki Denisa Saková a TA3 televízió vasárnapi A politikában című műsorában. Egyben azt a feltételezést is elutasította, hogy Gašpar bármiképpen beleavatkozott volna Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának nyomozásába.

Fotó: TASR

Saková a politikai vitaműsorban elmondta, hogy nem volt szó olyanról, hogy neki le kellett volna mondania posztjáról, amennyiben Tibor Gašpar nem távozik. Józan gondolkodású politikus nem engedi magát ilyen ügyekkel zsarolni. Elmondta továbbá azt is, hogy Ján Kuciak megfigyelésének híréről a médiából értesült. „Nem óhajtom eldönteni, hogy ki mond igazat és ki hazudik, Tibor Gašpar vagy Pavol Vorobjov. Működik egy nyomozói csoport, meg kell várnunk a nyomozás lezárását, a bizonyított tényeket, nem szerencsés érzelmek alapján dönteni” - tette hozzá.

Gašpar távozását a belügyminiszter a társadalmi légkör megnyugtatásával magyarázza. Azt egyértelműen elutasítja, hogy a volt rendőrfőkapitány befolyásolta volna a gyilkosság nyomozását. „Határozzuk meg egyértelműen, hogy néz ki a büntetőeljárás: dolgozik a nyomozó, akinek munkáját az ügyész felügyeli, nem pedig arról szól, hogy Tibor Gašpar főkapitányként - mivel több embert ismer a rendőrségi közegből - befolyásolja a nyomozást.” Saková azt is hozzátette, hogy az ügyész javaslatára akár a rendőrség magas rangú tisztségviselőinek titoktartási kötelezettségét is hajlandó feloldani.

Minden rendőrségi és belügyminisztériumi alkalmazottnak megvannak a különböző jogai, annak megfelelően, hogy milyen munkatevékenységet végez. Természetesen a rendőrfőkapitánynak és a magasabb rangú rendőrtiszteknek megvan a lehetősége, hogy megfigyeltethessen valakit, vagy akár ők maguk is szerezhetnek információt a rendőrségi adatbáziskoból, de a miniszter szerint erről szigorúan bejegyzést kell készíteni, amelyben a megfigyelés okát is fel kell tüntetni.

Saková a héten az államfőnél tett látogatása kapcsán elmondta, hogy Andrej Kiska pozitívan értékeli eddigi miniszteri tevékenységét. Kiemelte azt is, hogy a Kuciak-gyilkosság nyomozásában előrehaladás tapasztalható, ugyanakkor negatívan értékelte a nyomozás közben kiszivárgó információkat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS