Saková egyeztet a roma telepeken zajló rendőri akciókról

hirek.sk | TASR 2018. június 24., 10:51

Denisa Saková belügyminiszter a jövő héten egyeztet a rendőrség vezetésével a roma telepeken zajló rendőri akciók folytatásáról. Saková már a héten tárgyalt a témáról az országos rendőrfőkapitánnyal, valamint helyettesével, és véleményt is kért tőlük.

A 100 elnevezésű rendőri akció eredménye 2015-ben Fotó: TASR

„Arról kértem véleményt, hogy az eddigi nagyobb akciók mennyire voltak szükségesek, és végrehajtásuk közben mennyire tartotta be a rendőrség a szabályzatot és a törvényeket” - mondta a belügyminiszter. Szavai szerint felülvizsgálják az összes múltbeli akciót.

Ahogy azt Denisa Baloghová, az országos rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, ezeket a műveleteket a rendőrség kerületi és járási vezetése rendeli el, az adott terület biztonsági szintjének aktuális állapota alapján.

Kedden múlt öt éve, hogy a Szepsi melletti roma telepen nagyszabású razziát hajtott végre a rendőrség. A Kassa-vidéki Rendőrkapitányság szerint az akkori akció tervezett volt, mely során körözött személyeket és eltűnt tárgyakat keresett a rendőrség. Egyben kizárták, hogy bármilyen rendőrségi brutalitás történt volna.
Civil szervezetek szerint ugyanakkor a rendőri razzia során többen megsérültek, köztük gyerekek is. Az akció során 15 személyt állítottak elő, kettőt hivatalos személy elleni erőszakkal vádoltak.
Egy másik komoly rajtatütésre 2015 áprilisában került sor. A Nagymihályi járásban található Füzesér településen a polgármester elmondása szerint a rendőrök 20 romát vertek meg, 15-en egészségügyi ellátásra is szorultak. A kerületi rendőr főparancsnok visszautasította a brutalitás vádját.
0 HOZZÁSZÓLÁS