Saková a jövő héten ismerteti a rendőrség vezetésében beálló változtatásokat

hirek.sk | TASR 2018. május 23., 18:46

Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter jövő hét elején ismerteti a rendőrség vezetésében beálló széles körű változásokat, melyek nem csupán a rendőrfőkapitány személyét fogják érinteni. Erről a szerdai kormányülést követően tájékoztatott a miniszter asszony, hozzátéve: a rendőrségtől önként távozik Ľubomír Ábel rendőrfőkapitány-helyettes.

Fotó: TASR

Saková a jövő hét elején, egy sajtótájékoztatón fogja bemutatni az ideiglenes rendőrfőkapitányt, aki addig fogja betölteni a pozíciót, amíg el nem fogadják az új törvényt, és ennek alapján ki nem választják egy álláspályázat keretérben az új rendőrfőnököt. Ezen a sajtótájékoztatón vesz búcsút a miniszter az eddigi rendőrfőkapitánytól, Tibor Gašpartól is.

Saková hozzátette, hogy nem csupán Gašpar és Ábel távozik, a változás szélesebb körű lesz. A további személycserék ugyanakkor már az új, ideiglenes rendőrfőkapitány hatáskörébe fognak tartozni.

Saková nem erősítette meg, hogy Ábel távozása összefüggene azzal, hogy nem ő veheti át Gašpar helyét. Ezzel kapcsolatban elmondta: az utóbbi hónapokban tapasztalható, nem minden esetben megalapozott, negatív kritika miatt, amely a rendőrséget érte, több rendőrtiszt is a távozása mellett döntött, átadva a felelősséget az új, fiatalabb kollégáknak.

A miniszter nem erősítette meg azt az információt sem, hogy az új rendőrfőkapitány Marián Slobodník, a horvátországi rendőrségi attasé lesz. Azt ugyanakkor nem zárta ki, hogy a három végső jelölt között az ő neve is szerepel. Hozzátette: a 2011-es és 2012-es „ügyeit” nem tartja problémának, mivel véleménye szerint azokra kielégítő magyarázatot adott.

Tibor Gašpar rendőrfőnök távozását tízezrek követelték az utcákon az egész országban, miután meggyilkolták Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. Gašpar leváltásáért szállt síkra az ellenzék és Andrej Kiska államfő is. Robert Fico kormányfő és Robert Kaliňák belügyminiszter (mindketten Smer-SD) már korábban lemondtak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS