Rozsnyón önkéntesek segítenek a kórházi pácienseknek

hirek.sk | TASR 2019. április 03., 13:19

A Svet zdravia egészségügyi hálózathoz tartozó rozsnyói kórház kedden indította útjára a Szebb nap (Krajší deň) projektet, melynek keretében önkéntesek teszik elviselhetőbbé az intézményben ápolt gyerekek és idősek mindennapjait. Például felolvasnak nekik az újságból, társasjátékokat játszanak velük, de gyakran az is elég, ha csak meghallgatják a panaszaikat.

Illusztrációs felvétel Fotó: Pixabay

„Sok beteg elhagyatottnak érzi magát a kórházban, főleg azok a gyerekek, akikkel nem lehet itt valamelyik szülőjük, és persze a ritkán látogatott idősek. Jó hatással van rájuk, ha a kezelések után találnak valami elfoglaltságot, ez pszichikailag is fontos, és az egészségi állapotuknak is jót tesz” - magyarázta Tatiana Kosťová, a projekt ötletgazdája.

Dušan Suchý kórházigazgató elmondta, hálás az önkénteseknek, akik szabadidejüket feláldozva segítenek a betegeknek. A kórházban egyelőre tizenhárom önkéntes tevékenykedik, ők a város más intézményeivel is együttműködnek.

A Szebb nap projekt 2016-ban indult útjára a homonnai és a selmecbányai kórházban, melyeket szintén a Svet zdravia működtet. Fokozatosan további kórházak csatlakoztak hozzá, Rozsnyón már hónapokkal ezelőtt elkezdődött a felfuttatása.

0 HOZZÁSZÓLÁS