Romlott Szlovákiában a sajtószabadság szintje

hirek.sk | TASR 2018. április 25., 13:28

A Riporterek határok nélkül nemzetközi szervezet (RSF) értékelése szerint Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolása óta tíz hellyel hátrább került a sajtószabadság szintje Szlovákiában - jelenleg a 27. helyen áll.

Fotó: pexels.com

A kormánysemleges szervezet nyugtalanságának adott hangot az EU két országában, Máltán és Szlovákiában elkövetett újságírógyilkosság miatt.

Az RFS főtitkára Christophe Deloire a szervezet jelentésében arra figyelmeztet, hogy az újságírók elleni gyűlölet megnyilvánulásai a legnagyobb fenyegetést jelentik a demokrácia ellen. Az újságírók ellen uszító vezető politikusok felelőssége óriási, mert a tényeken alapuló közvitát a propaganda szintjére terelik.

Az újságírás legitimitásának a megkérdőjelezése egy nagyon veszélyes játék a tűzzel – figyelmeztetett Deloire.

A szervezet szerint világjelenséggé válik a hatalom ellenségeskedése az újságírókkal. Ez nemcsak az autokratikus rendszereket jellemzi, de Európában is terjed. A szervezet utal Robert Fico, korábbi szlovák miniszterelnök kijelentéseire is.

Ľubica Laššáková kulturális miniszter is reagált az RSF jelentésére. Szerinte Ján Kuciak meggyilkolása valóban hozzájárult a rosszabb besoroláshoz, ennek ellenére Szlovákia a V4-ek körében vezető helyet foglal el.

 

A most közzétett listát Norvégia vezeti, az utolsó helyen pedig Észak-Korea szerepel.

0 HOZZÁSZÓLÁS