Richard Sulík: Készen állunk a kormányzásra

hirek.sk | TASR 2018. december 28., 18:15

Az SaS eddig nem rendelkezett minden feltétellel ahhoz, hogy irányítsa az országot, most azonban kész felelősséget vállalni Szlovákiáért. Mindezt Richard Sulík, az SaS elnöke árulta el a TASR-nek. Sulík a következő választások után miniszterelnök szeretne lenni, ezért nem indul többet az EP-választásokon.

Fotó: TASR

„2010-ben, az első választások idején fiatal párt voltunk, kevés tapasztalattal, a 2012-es előrehozott választások idején nem volt időnk felkészülni, 2016-ban pedig a pénzügyi háttér hiányzott egy rendes kampány lebonyolításához."

Most megvannak az emberek, a program, a hátország, a tapasztalat és az elhatározás. Készen állunk – jelentette ki Sulík.

Annak ellenére, hogy az SaS-nek kevés tagja van, Sulík nem fél, hogy sikeres választások esetén nem tudnának fontos pozíciókat betölteni a kormányban. „Az SNS-nek 5000 tagja van, mégsem tudtak egy rendes minisztert sem találni. A Smer 16 000 tagja közül mindenki menekül a pártból. A mi pártunknak 220 tagja van, mind magasan képzett, bevált szakember, akik közül 30-40 azonnal betölthetné a fontos pozíciókat. Szerintem ez elég, hiszen nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a kormány nagy valószínűséggel ismét koalíciós lesz" – fejtette ki Sulík.

Sulík felelősségteljes és alázatos miniszterelnök szeretne lenni, egy jó csapattal, hogy Szlovákia helyzetét jobbra fordítsák. Jó példaként Mikuláš Dzurinda második kormányát hozza fel a reformorientáltságuk miatt. „Szlovákia már tíz éve egy helyben toporog. Az országnak világos célra van szüksége. Mi bemutattuk az elképzelésinket. Egy rövid kis szövegről van szó, amelynek megvalósításához azonban száz meg száz megoldás kell. Ezeket a megoldásokat nyolc részben foglaltuk össze. Tudom, honnan nem szeretnék példát venni – Ficotól és az üres ígéreteiből. A mi megoldásaink megvalósíthatóak, kivitelezhetőek, és érezhető javulást hoznak a szlovákok mindennapi életébe" – hangsúlyozta.

Annak ellenére, hogy az utóbbi öt évben EP-képviselő volt, Sulík a saját elmondása szerint komolyan vette a szlovák politikai életet is.

„Ha azt szeretnénk elérni, hogy az emberek ránk bízzák az országukat, azért mindent meg kell tennünk. Világos, hogy ha nem leszek EP-képviselő, többet tudok majd foglalkozni a szlovák politikával. A 2019-es EP-választások után már nem leszek képviselő, ezáltal több tér nyílik, hogy száz százalékig a kampányunkkal tudjak foglalkozni" – magyarázza.

Sulík már régebben megjegyezte, hogy az EP-képviselői posztnak sok előnye van, mivel így távolságot tud tartani a parlamenttől, nem kell személyes harcokat vívnia, és mindenkivel el tud beszélgetni. „Még mindig azt tartom, hogy nem érdemes béka-egér harcokba belemenni. Az egyre rosszabb szlovák politikai helyzet azonban arra kényszerít, hogy megváltoztassuk a céljainkat, és ezzel a körülményeket is. Teljes elhatározással és világos céllal indulok neki a választásoknak: legyőzni a Smer-SD pártot és kormányt alapítani" – jelentette ki, és hozzátette, hogy amennyiben le akarja győzni Fico pártját, a húsz százalék feletti szavazati aránynak elérhető céllá kell válnia az SaS számára.

Sulík elmondása szerint csalódott lesz, ha a pártja rosszabb eredményt ér el, mint 2016-ban (12,1 százalék).

„Ha ennél magasabb százalékot érünk el, annak örülni fogunk, de a célunk más. Sokkal valószínűbb, hogy jobb eredményt fogunk elérni, ebben az esetben pedig jelöltetni fogom magam" – zárta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS