Rezník harmadik csatornát és jobb szolgáltatásokat ígér

hirek.sk 2017. július 17., 14:50
POZSONY. Andrej Danko házelnök hétfőn átadta kinevezési dekrétumát a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) új igazgatójának. Jaroslav Rezník elmondta, harmadik csatorna bevezetését tervezi, illetve javítani szándékozik a televíziós, a rádiós és az online szolgáltatások minőségén.

A házelnök köszönetet mondott az igazgatóválasztás minden résztvevőjének azért, hogy a közszolgálati televízió és rádió új vezetőjének megválasztása transzparens módon zajlott. Andrej Danko Rezníktől az RTVS élén állampolgárként harmadik csatornát vár, politikusként pedig megismételte, nem akarja, hogy növekedjenek a koncessziós illetékek. „Amíg a politikában leszek, mindent megteszek azért, hogy az állam ne terhelje jobban az embereket” – mondta Danko. Hozzátette, az ő pártjában soha senki nem fog a koncessziós díj növelése mellett szavazni, ha a Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) menedzsmentjének olyan jövedelme van, amelyről a médiában megjelent hírek szólnak.

Harmadik csatorna és jobb szolgálatatások

Jaroslav Rezník elmondta, véleménye szerint az RTVS anyagi biztosításáról először szakmai vitát kell folytatni, amely figyelembe veszi a digitális közvetítésre történő tervezett áttérést és az adás harmadik csatornával történő kibővítését. Csak a szakmai vita után lehet politikai vitát nyitni az RTVS finanszírozásáról – hangsúlyozta.

A kinevezési dekrétum átvétele után nyilvánosan megígérte, hogy tisztségét becsületesen, szabadon és minden szlovák állampolgár érdekében fogja végezni. Hozzátette, harmadik csatorna bevezetését tervezi, és minden – a televíziós, a rádiós és az online – szolgáltatást jobb minőségűvé akar tenni.

Ezt Rezník a dekrétum átvétele utáni sajtótájékoztatón mondta, amelyen Dušan Jarjabek (Smer-SD), a parlament kulturális és médiabizottságának elnöke is részt vett. Jarjabek, Dankóhoz hasonlóan, gratuláltak Rezníknek ahhoz, hogy a szavazatok 95 %-át megszerezte. Emlékeztetett arra, hogy ez a szavazatszám alkotmányos többséget jelent, és ez „mérhetetlen kötelességeket ró az emberre”.

Jarjabek bízik abban, hogy Rezníkkel, aki augusztus 1-ig még a TASR hírügynökséget vezeti, a médiabizottság továbbra is korrekt módon tud együttműködni, ahogy az a TASR-beli tevékenysége során is történt.

Rezník nem szólt személyi kérdésekről

Rezník újságírói kérdésre megismételte, hogy a harmadik csatornát 2020-ban, a tokiói olimpia idején indítaná el. Egyúttal hozzátette, a csatorna esetleg indulhatna 2019-ben, a jégkorong-világbajnokság alkalmából, amely Szlovákiában kerül megrendezésre. 

Rezník a sajtótájékoztatón elutasította, hogy személyi kérdésekről szóljon. Mint mondta, nem a médián keresztül jelenti be a menedzsment összetételét, szerinte ez nem lenne korrekt.

Jaroslav Rezník, a TASR jelenlegi vezérigazgatója a jövő hónap elejétől lesz a közszolgálati rádió és televízió új igazgatója. Ötéves funkciós időszaka augusztus 2-án kezdődik. Rezníket a képviselők a titkos választás második fordulójában, június 20-án választották meg a közszolgálati rádió és televízió vezérigazgatójává. 95 képviselő szavazatát szerezte meg. A másik jelölt, Václav Mika, az RTVS jelenlegi vezérigazgatója 50 szavazatot kapott.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS