Rendkívüli ülésen tárgyalja a védelmi bizottság a Trnka – Kočner felvételt

hirek.sk | TASR 2019. október 15., 16:06

A Marian K. és Dobroslav Trnka volt főügyész közötti beszélgetésről készült hangfelvétel miatt összehívják a parlament védelmi bizottságának rendkívüli ülését. Ezt az ellenzéki képviselők kezdeményezték a bizottság keddi ülésén. Tudni akarják, vajon a felvétel a rendőrség birtokában volt-e már korábban is, és hogy hogyan jártak el az ügyben.

Fotó: TASR

A bizottsági tagok megszavazták a javaslatot.

Anton Hrnko (SNS) bizottsági elnök a rendkívüli ülés időpontjáról még egyeztetni fog Denisa Saková belügyminiszterrel, hogy utóbbi részt tudjon venni rajta.

Ľubomír Galko független képviselő szerint a médiában megjelent információk arra engednek következtetni, hogy a felvétel már régóta a rendőrség birtokában lehetett. Az ellenzék ezért az ülésre meghívta Saková mellett Milan Lučanský országos rendőr-főkapitányt is, hogy tisztázza a helyzetet.

Nem akarunk ebből politikát csinálni, a tárgyaláson elhangzottakat nyugodtan titkosíthatjuk

– fűzte hozzá Galko.

Hrnko úgy véli, hogy a hangfelvétel ügye elsősorban Marian K. vállalkozót és Richard Sulíkot, az SaS elnökét érinti.

Utóbbi volt a parlament elnöke akkor, amikor a főügyész-választással összefüggésben képviselői szavazatokat vásároltak. Arra a kérdésre, hogy az SNS kilép-e a Smer-SD vezette koalícióból, amiért ez utóbbi párt képviselői jelölték Trnkát a Főügyészség élére, azt válaszolta, hogy röviddel a választások előtt nincs helye ilyen „teátrális gesztusoknak”. Amennyiben viszont bebizonyosodik, hogy a koalíciós pártok képviselői a múltban kenőpénzt fogadtak el a szavazataikért cserébe, a pártjuknak utasítaniuk kellene őket a parlamentből való távozásra.

A korrupció nálunk bűncselekmény

– fűzte hozzá a bizottság elnöke.

Hogy Trnka távozik-e az ügyészségről, Hrnko szerint neki magának kell eldöntenie.

„Nagyon rossz dolog, hogy ilyen felvétel napvilágot láthat, és még rosszabb az, hogy a volt főügyész Marian K.-val kommunikált” – jelentette ki Peter Šuca (Smer-SD), a bizottság alelnöke. Hozzátette: abban az időben, amikor Trnkát a Smer-SD jelölte a pozícióra, „elvhű embernek” tűnt.

A képviselői szavazatok vásárlásával összefüggésben leszögezte, hogy neki semmit sem kínáltak fel, és nem hiszi, hogy ilyen képviselők ülnének a parlamentben. Azt sem gondolja, hogy Robert Fico, a Smer-SD elnöke tudott volna a Gorilla-üggyel kapcsolatos felvételről.

A Denník N arról tájékoztatott, hogy egy 70 perces felvétel birtokába jutott, amelyen Dobroslav Trnka volt főügyész Marian K. vállalkozóval beszélget. A hangfelvételt állítólag Marian K. készítette 2014 nyarán. Az anyag arról szól, hogy Trnka állítólag megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot egy Gorilla-üggyel kapcsolatos hangfelvétellel. A Denník N szerint Marian K. számonkéri a volt főügyészt, fennhangon vulgarizmusokkal illeti, valamint fizikai megsemmisítéssel fenyegeti őt és a „haverjait”, továbbá azzal, hogy a fiának is vége lesz. Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport társtulajdonosa közleményben határolódott el „minden állítólagos tevékenységtől”, amelyhez a Denník N által nyilvánosságra hozott kommunikáció értelmében köze lehet.
0 HOZZÁSZÓLÁS