2018. július 6., 19:44

Pozsonyig húzódhat a széles nyomtávú vasút

Szlovákia ambíciója, hogy a jövőben is stratégiailag fontos szerepet játsszon a közlekedés területén. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki pénteken, miután találkozott Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel a közép- és kelet-európai országok (SVE 16) és Kína csúcstalálkozója előtt, melyre Bulgária fővárosában, Szófiában kerül sor.

Pellegrini
Fotó: MTi

Pellegrini hangsúlyozta: a kétoldalú találkozón szóba került a széles nyomtávú vasút kibővítésének lehetősége is Kelet-Szlovákiából egészen Pozsonyig.

A szlovák kormányfő tájékoztatta kínai kollégáját, hogy az ország stratégiailag fontos szerepet játszik a kelet-nyugati irányú kőolaj- és a gázszállításban. Hozzátette: Szlovákia továbbra is be akarja tölteni ezt a szerepet. „Ezért tárgyaltunk a széles nyomtávú vasút meghosszabbításának konkrét lehetőségéről Kelet-Szlovákiából Pozsony irányába, közvetlenül a Dunához” – mondta Pellegrini, hangsúlyozva, hogy ezáltal megspórolhatnák a keletről érkező konténerek átpakolását.

A projektet négy vasúttársaság – a szlovák, az osztrák, az ukrán és az orosz – készíti elő. A tervek szerint a pálya egészen Ausztriáig húzódna, és két nagy áruterminál is a része lenne, egy Szlovákia, egy pedig Ausztria területén. Pellegrini ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy mindkét terminál Ausztria és Szlovákia közös tulajdona lenne.

A találkozón szóba került az is, hogy Kína vállalná a projekt költségeinek egy részét. A költségek előzetes becslés szerint 7-8 milliárd eurót tennének ki. „Ez olyan jelentős összeg, amely már érdekes lehet a kínai bankok és a kínai befektetők számára is” – állapította meg a szlovák miniszterelnök.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.