Pozsonyba látogat Angela Merkel

Radi Anita 2019. február 07., 10:36

Február 7-én Peter Pellegrini szlovák kormányfő meghívására Pozsonyba látogat Angela Merkel német kancellár, hogy részt vegyen a visegrádi négyek csúcstalálkozóján a pozsonyi várban. A találkozón jelen lesz Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Fotó: Archívum

Angela Merkel a találkozó elején Peter Pellegrini miniszterelnökkel találkozik. Többek között a szlovák-német kapcsolatokat, illetve az Európai Unióban uralkodó aktuális helyzetet fogják megvitatni.

Ezt követően a német kancellár részt vesz a visegrádi országok miniszterelnökeinek csúcstalálkozóján,

ahol elsősorban az EU 2021-2027-es időszakra vonatkozó új többéves költségvetésének elkészítése lesz a fő téma.

Szóba kerül még a 2019-es európai parlamenti választások, illetve az Európai Unió jövője. A V4-ek miniszterelnökei Angela Merkellel együtt megemlékeznek a közép-európai politikai változások 30. évfordulójáról. 

Megérkezett a pozsonyi várba Angela Merkel.

A német kancellár legutóbb 2014. október 20-án járt Pozsonyban, amikor is díszdoktori címet vett át a pozsonyi Comenius Egyetemen.

2011 februárjában már egyszer részt vett a V4-ek csúcstalálkozóján, ami ugyancsak Pozsonyban volt.

Az analitikusok arra figyelmeztetnek, hogy Merkel mai látogatása nem tisztán formális, ugyanis abban az időben kerül rá sor, amikor csúcsosodnak a Brexit előkészületei, miközben még egyáltalán nem világos, hogy London milyen körülmények között fogja elhagyni az EU-t.

Az Egyesült Királyság távozására való tekintettel, illetve a francia elnök, Emmanuel Macron jelenlegi belpolitikai problémái miatt a német kancellárt tekintik annak a személynek, aki tekintélye által tárgyalásokat kezdhet az egyes országokkal az jövőbeli európai költségvetésről.

0 HOZZÁSZÓLÁS