HIRDETÉS

Politológusok szerint salamoni és kompromisszumos döntést hozott a Most-Híd

hirek.sk 2018. március 13., 11:21
POZSONY. Bizonyos tekintetben salamoninak nevezte a Most-Híd Országos Tanácsának hétfői döntését Grigorij Mešežnikov. „Egyfajta előrelépésről van szó, ám a közvélemény másra számított“ – mondta a politológus.

Ennek ellenére Grigorij Mešežnikov szerint ez a lépés alapvetően lerövidítheti a jelenlegi kormány hivatali idejét, noha egyelőre még nem világos, hogy létrejön-e az egyezség, s ha igen, mikor. „Az egyezség azonban az ellenzékkel való egyezséget is feltételez, például, ami az időpontot és más egyéb dolgokat érint“ – mondta.

Ján Baránek politikai elemző arra emlékeztetett, hogy a Most-Híd nem részletezte, hogy a koalíciós partnerekkel való tárgyalásról szóló felhatalmazás időben behatárolt-e. „Bár azt mondta, hogy minél előbb, ugyanakkor van ott tér spekulációkra és manőverezésre“ – közölte az elemző Bugár Béla, a Most-Híd elnöke kijelentésének margójára, miszerint az előre hozott választásokra még az őszi helyhatósági választások előtt sort kellene keríteni.

Az elemző, tekintve a kormánykoalíciós partner Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) az előrehozott választások gondolatát elutasító álláspontját, nem lát logikát a koalíciós partnerekkel való tárgyalások megnyitásában.

„A kérdés nem megoldott. Kinyilvánították jó szándékukat, ám jelenleg még semmi sem oldódott meg“ – hangsúlyozta. Az OT határozata Baránek szerint a párt magyar és szlovák fele közötti kompromisszum. Szerinte ugyanakkor nincs szó elvi álláspontról. „Ha távozni akarnának, megtették volna“ – szögezte le.

Marušiak: saját feloszlását óhajtja kivédeni lépésével a Most-Híd

Juraj Marušiak politológus szerint a Most-Híd az előre hozott választásokról való tárgyalási szándéka és az elmaradó egyezség esetére felvetett, a kormánykoalícióból való távozása egy olyan döntés volt a párt részéről, amelyet meg kellett hoznia, ha meg kívánta akadályozni saját felbomlását.

Marušiak úgy véli, Bugárék döntése a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonyának meggyilkolását követően kialakult politikai és társadalmi helyzet logikus következménye, ugyanakkor a kezdeményezés Robert Fico miniszterelnök, a Smer-SD elnökének az elmúlt napokban tett kijelentéseire is reflektál, valamint arra is, hogy a Smer-SD habozott Robert Kaliòák belügyminiszter menesztésével. „Ezen állapotok közepette a Most-Híd számára elfogadhatatlanná vált a kormánykoalícióban maradás" – közölte a politológus.

Véleménye szerint a más egyéb, inkább a kormány alapvető átalakítását előrevetítő forgatókönyvek elfogadhatatlanná váltak a párt számára. „Már csupán azért is, mert a Smer-SD tagsága a közösségi hálón keresztül olyan jelzéseket adott, amelyek szerint Robert Fico nélkül nem létezik kormány” – mutatott rá Marušiak.

0 HOZZÁSZÓLÁS