HIRDETÉS

Politológus: főleg a Most-Hídtól függ a kormány további sorsa

hirek.sk 2018. március 05., 09:27
POZSONY. Politológusok szerint Andrej Kiska köztársasági elnök jól megértette a jelenlegi helyzetet, ahogy azt is, hogy ez az állam jellegét tekintve egy töréspont. Ugyanakkor úgy vélik, elsősorban Bugár Bélától, a Most-Híd elnökétől, nem pedig az államfő véleményétől függ, hogy sor kerül-e a kormány átalakítására.

Jelenleg elsősorban Bugár Bélától, a Most-Híd elnökétől és e párt frakciójától, nem pedig Andrej Kiska köztársasági elnök véleményétől függ az, hogy sor kerül-e a kormány alapvető átalakítására vagy megmarad a status quo – nyilatkozta az államfő aktuális politikai helyzettel kapcsolatos vasárnapi beszédére reagálva Michal Horský politológus.

Grigorij Mesežnikov politológus úgy véli, az államfő megérezte, a helyzet már annyira kiéleződött, hogy az ő beavatkozása nélkül nem születhet megoldás. „Szerintem ez a jelenlegi kormány, illetve konkrétan a Robert Fico miniszterelnök iránti bizalmatlanság közvetett kinyilatkoztatása” – jegyezte meg Mesežnikov. Azt gondolja, Kiska jól megértette azt, hogy mi jellemzi a jelenlegi helyzetet, ahogy azt is, hogy ez az állam jellegét tekintve egy töréspont.

„Az állami intézmények iránti bizalmatlanság annyira lecsökkent, hogy a polgárok már nem bíznak a rendszerben. A kormányfőtől eltérően az államfő ezt egész jól megértette” – mutatott rá a politológus. Mint mondta, Kiska úgy ítélte meg, hogy vagy a kormány alapvető átalakítására van szükség, beleértve a személyi és strukturális összetételt is, vagy pedig az előre hozott választásokra abban az esetben, ha nem sikerül megállapodniuk.

Ján Baránek politológus úgy tekint a köztársasági elnök szándékára, hogy tárgyalni akar a politikai pártokkal, mint annak szondázására, milyen lehetőségek állnak rendelkezésre egy esetleges hivatalnokkormány létrehozására. „A sorok között úgy fejezte ki magát, hogy előnyben részesítené az előre hozott választásokat, amelyeket ősszel a helyhatósági választásokkal együtt lehetne megtartani. Vélhetően figyelembe vette a parlamenti helyzetet és a vonatkozó számokat. Azt gondolom, hogy az előre hozott választások sok gondot megoldhatnának, de még nem látom világosan, hogy erre megérett volna a helyzet” – mondta Baránek.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS