Peter Pellegrini rendkívüli EU-csúcsra utazott Brüsszelbe

hirek.sk | TASR 2019. április 10., 16:40

Peter Pellegrini kormányfő szerdán rendkívüli EU-csúcstalálkozóra utazott Brüsszelbe, amelyen az európai vezetők megtárgyalják, hogy elfogadják-e Nagy-Britannia kérését, amelynek értelmében június 30-ra halasztanák a brexitet.

A kormányfő a bártfai kihelyezett ülésről indult Brüsszelbe Fotó: TASR

A másik forgatókönyv szerint az utolsó pillanatban megtárgyalják a megegyezés nélküli brexitre való felkészülést. Pellegrini Kassáról repült Brüsszelbe, előtte pedig a bártfai kihelyezett kormányülésen tartózkodott.

Az Európai Tanács tárgyalása előtt az állam- és kormányfők este hatkor Antonio Tajanival, az Európai Parlament elnökével találkoznak Brüsszelben. Ezután Theresa May brit miniszterelnökkel fognak beszélgetni, majd egy közös vacsorán is részt vesznek – már May nélkül.

Abban az esetben, ha az európai vezetők nem egyeznek bele a brexit elhalasztásába, Nagy-Britanniának április 12-én kell távoznia az EU-ból.

Theresa May a csúcstalálkozó előtt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozik.

A Sky News nevű brit csatorna szerint a 27 ország vezetője valószínűleg beleegyezik a brexit elhalasztásába, amely ahhoz szükséges, hogy elfogadják a Theresa May kormánya által kötött brexitszerződés tervezetét.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS