Peter Pellegrini nem ért egyet a Smer-frakció lépésével

hirek.sk | TASR 2019. február 15., 12:58

Peter Pellegrini kormányfő nem ért egyet azzal, ahogy a Smer-SD frakciója viselkedett csütörtökön az alkotmánybíró-jelöltekről szóló szavazáson, és nem tud azonosulni a képviselők döntésével. Ezt pénteken jelentette ki Kassán.

Fotó: TASR

Hozzátette: kormányfőként nem fog rendkívüli kormányülést indítványozni, és nem kéri fel a parlamentet arra sem, hogy tárgyalja újra azt a törvényt, amely meghosszabbíthatná a jelenlegi bírók megbízatási idejét. Szerinte a koalíciónak meg kellett volna választania annyi jelöltet, hogy a bíróság működőképes maradjon.

Személy szerint nem értek egyet azzal, ahogy a pártom frakciója viselkedett.

„Ez utóbbi is felelős azért, hogy holnaptól az Alkotmánybíróság működésképtelen lesz, és nem fogja tudni ellátni a hatáskörének megfelelően az alkotmányból következő feladatait. Ezzel én személyesen, állampolgárként és miniszterelnökként sem tudok azonosulni, és bírálóan fogok nyilatkozni róla” – mondta Pellegrini.

A kormányfő reméli, hogy az új választást mielőbb kiírják, és „mindenki, aki azért kapja a fizetését, mert felel az összes állami szerv működéséért”, egyezségre jut majd és biztosítani fogja azt, hogy az AB teljesen működőképes legyen, hiszen ez az intézmény a demokrácia garanciája Szlovákiában.

A parlament az ismételt szavazáson sem választotta meg az alkotmánybíró-jelölteket. A szavazáson 143 képviselő volt jelen, öten nem adták le a szavazólapot. A 138 leadott szavazólap közül 49 érvénytelen és 89 érvényes volt. Mivel senkit sem választottak meg, új szavazásra kerül sor.
A képviselőknek 18 jelöltet kellett volna megválasztaniuk, akik közül Andrej Kiska államfőnek kellett volna kineveznie a kilenc új alkotmánybírót. Utóbbiak ültek volna azok helyére, akiknek február 16-án jár le a mandátumuk.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS