Peter Pellegrini felkéri Angela Merkelt, hogy támogassa Szlovákia ELA-pályázatát

hirek.sk | TASR 2019. február 06., 10:45

Szlovákia pályázik az Európai Munkaügyi Hatóság (ELA) székhelyére. Peter Pellegrini kormányfő fel akarja kérni Angela Merkel kancellárt, hogy támogassa a törekvést. Pellegrini ezt csütörtökön akarja megtenni, a kancellár pozsonyi látogatása keretében.

Fotó: TASR

Pellegrini és Merkel tárgyalni fognak az európai integráció kérdéseiről is. „Megbízható és felelősségteljes partnerek vagyunk, az euróövezet egyetlen tagállama a térségben, és hiszem, hogy képesek vagyunk teljes szerepet betölteni a legfontosabb európai kérdésekről való döntéshozatalban” – jelentette ki a kormányfő a TASR hírügynökségnek szerdán. Hozzátette: fontos, hogy Szlovákia utat találjon ahhoz az asztalhoz, amelynél az EU jövőjéről fognak dönteni.

Németország és Franciaország szorosabb integrációjával, illetve az EU magjáról szóló újabb eszmecserékkel kapcsolatban megjegyezte: a két legerősebb uniós tagállam együttműködése megkerülhetetlen aktus.

Merkel pozsonyi látogatása keretében Andrej Kiska államfővel is találkozni fog. Ezt követően kerül sor a visegrádi négyek (V4) vezetőivel való közös találkozóra.

Pellegrini elmondása szerint a migráció mellett a tárgyalások fő témái az olyan projektek lesznek, mint az egységes piac, az euróövezet, a gazdasági és vámunió, illetve a többéves pénzügyi keret. „Tudatosítanunk kell, hogy egy közös sikertörténet részesei vagyunk, és konkrét eredményeket érünk el. Az EU a megkérdőjelezhetetlen életterünk” – mondta a miniszterelnök a V4 és az egyéb uniós tagállamok közötti véleménykülönbségekkel összefüggésben.

Pellegrini szerint a találkozón érinteni fogják a közelgő európai parlamenti választások témáját is.

A kormányfő ezzel kapcsolatban elmondta: a cél a magasabb választási részvétel, amely például az EU-projekt sikereinek kommunikálása által érhető el. „Külön foglalkozunk majd természetesen a brexittel, illetve a különféle forgatókönyvekre való felkészüléssel” – tette hozzá.

Pellegrini tavaly májusi németországi látogatása során hívta meg Merkelt Pozsonyba. „Értékelem, hogy elfogadta a meghívást. Németország a legfontosabb gazdasági partnerünk, ezért kiemelt jelentőséggel bírnak a legmagasabb szintű tárgyalások” – zárta a miniszterelnök.

Merkel utoljára 2014. október 20-án járt Pozsonyban. Előtte, 2011 februárjában már részt vett egy pozsonyi V4-csúcson. A mostani találkozóra a szlovák V4-elnökség keretében kerül sor. A visegrádi országok kormányfői Merkellel közösen fognak megemlékezni a közép-európai politikai változások 30. évfordulójáról.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS