Peter Pellegrini: Az amerikai támogatás elutasítása számomra nem lezárt ügy

hirek.sk | TASR 2019. március 13., 13:33

A szlovákiai repülőterek felújítására szánt amerikai támogatás elutasítása Peter Pellegrini kormányfő számára nem lezárt ügy. Hangsúlyozta: egyelőre csak Peter Gajdoš védelmi miniszter véleményéről van szó, Szlovákia a végleges álláspontját csak a hivatalos tárgyalás után jelenti be.

Egyelőre csak Peter Gajdoš védelmi miniszter véleményéről van szó... Fotó: TASR

Hozzátette: a koalíciós tanács jövő héten foglalkozik a témával, Pellegrini tárgyalni akar a védelmi és külügyi tárca vezetőjével is.

Ha előnyös lesz (az ajánlat) az országunkra nézve, és nem lesz semmilyen hatással az országunk szuverenitására, és nem egy kimondott beleegyezés lesz abba, hogy itt idegen országok hadseregei járkáljanak fel-alá ellenőrzés nélkül, akkor tudják, hogy mik lennénk, ha elutasítanánk azt a 105 millió eurót

– jelentette ki a kormányfő. Hozzátette: fontos, hogy csak akkor hozzunk döntést egy szerződésről, ha már ismerjük annak végső változatát. Pellegrini józan, fölösleges indulatoktól mentes döntéshozatalra szólított fel.

A miniszterelnök arról is beszélt: nem gondolja, hogy az olyan döntésekről, melyet a Védelmi Minisztérium hozott, az újságokból kellene értesülnie. Figyelmeztetett, hogy az efféle nyilatkozatokat külföldön is figyelemmel kísérik, Szlovákiának pedig fontos, hogy megőrizze a nemzetközi hitelét. „Tegnap is leszögeztem Strasbourgban, hogy a kormány az én vezetésem alatt egy milliméternyire sem fog elhajolni az egyértelmű Európa- és NATO-párti irányultságtól” – jelentette ki ezzel összefüggésben Pellegrini.

A Védelmi Minisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy a továbbiakban nem vesz részt az Egyesült Államok által a védelmi együttműködésről szóló megállapodás keretében felajánlott anyagi támogatással kapcsolatos tárgyalásokon. A támogatás elfogadása a tárca álláspontja szerint veszélyeztetné a Szlovák Köztársaság szuverenitását. Az USA ajánlata ezen kívül nem felelt meg a szlovák Fegyveres Erők műveleti igényeinek sem, közölte Danka Capáková, a minisztérium szóvivője. A döntés a külügyminisztériumot is meglepte, amely hétfőn arról tájékoztatott, hogy a védelmi tárca nem konzultálta meg vele ezt a lépést.
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS