Pellegrini: A pénzügyi tárca vezetését átmenetileg én veszem át - ha Fico is rábólint

hirek.sk | TASR 2019. április 04., 13:53

A jövő héten, előreláthatólag csütörtökön lemond posztjáról Peter Kažimír pénzügyminiszter.

Fotó: TASR

A tárca vezetését átmenetileg Peter Pellegrini miniszterelnök veszi át. Pellegrini ezt a Hospodárské noviny című lapnak árulta el.

A kormányfő figyelmeztetett arra, mekkora nyomás nehezedik a pénzügyminisztériumra, és hozzátette, nem hinné, hogy az elkövetkező néhány hétben az új tárcavezető meg tudna felelni az elvárásoknak.

„Csütörtökön megköszönöm Peter Kažimír eddigi munkáját és a szociális intézkedések lezárásáig ideiglenesen átveszem a pénzügyi tárca vezetését. Ha ezek a kérdések megoldódnak, átadom a funkciót az új miniszternek” – közölte Pellegrini.

Robert Fico: Még nyitott az új pénzügyminiszter személyének kérdése

A Smer-SD még nem döntötte el, hogy ki legyen az új pénzügyminiszter Peter Kažimír helyett. A jövő hét végéig megtárgyalják az új miniszter személyét, ahogy azt is, hogy teljesen új minisztert állítsanak-e vagy valakit a parlamentből, esetleg a kormányfő vezesse a tárcát. Mindezt Robert Fico, a Smer-SD elnöke mondta el a parlamenti sajtótájékoztatóján.

„Kétféle eljárás van: az alkotmányos és a politikai. Az előírásaink szerint az ilyen jelölésekről az elnökségnek kell döntenie. Tehát több alternatíva is van: kinevezhetünk egy teljesen új pénzügyminisztert, kiválaszthatunk valakit a parlamentből vagy akár a miniszterelnök is elláthatja ezt a funkciót bizonyos ideig. Erről a jövő héten fog az elnökség tárgyalni."

Ezért is nyitott kérdés ez még mindig

– magyarázta Fico.

Peter Peter Kažimír július 1-jétől a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) elnöki funkcióját látja el. Richard Raši, a Smer-SD alelnöke nemrég arról beszélt, hogy František Imrecze, Ladislav Kamenický és mások neve is felmerült a pénzügyminiszteri poszt kapcsán. Kažimír 2012 óta volt pénzügyminiszter, a nemzeti bank élén Jozef Makúchot váltja, aki tavaly novemberben jelentette be távozási szándékát. Hivatalosan 2021-ben járt volna le a mandátuma.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS