Péntektől Pozsony történetének legnagyobb forgalomkorlátozása vette kezdetét

hirek.sk | TASR 2019. február 16., 08:35

Péntektől Pozsony történetének legnagyobb forgalomkorlátozása veszi kezdetét, amely alatt ajánlatosabb lesz a tömegközlekedést igénybe venni – nyilatkozta Matúš Vallo pozsonyi főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján. Az igazi főpróbára valószínűleg hétfőn kerül sor, amikor először találkoznak majd a közlekedők az új állapotokkal.

Fotó: TASR

A február 15-én kezdődő forgalomkorlátozásra a D4-es autópálya és az R7-es gyorsforgalmi út (konkrétan a főrévi /Prievoz/ kereszteződés), valamint a malomligeti (Mlynské nivy) földalatti körforgalom építése miatt kerül sor.

„Együttműködést és türelmet kérünk minden pozsonyitól. Igyekszünk minél jobban csökkenteni a munkálatok hatását a közlekedésre" – mondta Vallo.

Fotó: TASR

A leggyorsabb közlekedési mód ebben az időszakban a tömegközlekedés lesz, amelyhez az újonnan létesített plusz sávok is hozzájárulnak. Február 18-tól egészen március végéig a 201, 202, 212, 75 és X72 számú járatokon mindenki ingyen utazhat. A város ezen kívül összesen 700 férőhelyes P+R parkolókat létesített a buszmegállók közelében.

A Malomligeti utca (Mlynské nivy) egy része egy évig lesz lezárva,

ebből az első fél évben teljesen, az év második felében aztán a tömegközlekedés számára megnyitják.

A Kikötői híd körüli építkezés két évig fog tartani.

Az építkezés hat szakaszban fog zajlani, és a forgalomra való hatása várhatóan egyre csökkenni fog. A főrévi (Prievoz) kereszteződés átépítése alatt a D1-es autópályán minden, Nagyszombat és Ligetfalu felé tartó egyenes irány változatlan marad. A Bajkál utcából Rózsavölgy (Ružinov) felől le lehet majd térni a Kikötő utca (Prístavná) és Ligetfalu felé, csakúgy, mint Ligetfalu és Nagyszombat irányából a Bajkál utca felé egy sávban. Nem lehet viszont a Bajkál utcából egyenesen letérni a Nagyszombat felé vezető elkerülőútra, sem Nagyszombat és Ligetfalu irányából egyenesen a Slovnaft utcába, csak a Bajkál-Főrév kereszteződésen keresztül.

Malomliget átépítése és a földalatti körforgalom építése miatt lezárják a Svätopluk-Karaďžič szakaszt. Az elkerülőút a személyautók számára a Kassai és a Landerer utcákon, a tömegközlekedés és taxik számára pedig a Párička utcában mindkét irányban fog vezetni. A forgalomkorlátozást péntektől kezdik bevezetni, a legnagyobb rohamra hétfő reggeltől lehet számítani.

A rendőrség kéri az autósokat, hogy péntektől ne az emlékezetük, hanem az új, ideiglenes közlekedési jelzések szerint vezessenek,

és ha tehetik, inkább használják a tömegközlekedést az autó helyett. „Amennyiben rendőröket fognak látni az utakon, az ezért lesz, hogy megakadályozzák a csomópontok eltorlaszolódását" – nyilatkozta Tibor Sekula, a Pozsonyi Kerületi Rendőrkapitányság közlekedési felügyelőségének igazgatója. A rendőrség az objektív felelősség elvét fogja érvényesíteni.

Képgalériánk:
Fotó: TASR

A nyilvánosság számára létrehozták a www.zvladneme.to honlapot, amelyen online közvetítést is láthatnak az utakról. Hétfőtől a 0800 242 000 információs vonal is a lakosok rendelkezésére fog állni, amelyen jelenthetik a problémákat és az észrevételeiket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS