Pellegrini szerint minél hamarabb dönteni kell a pártelnöki tisztségről

hirek.sk | TASR 2019. június 02., 16:41

A Markíza kereskedelmi televízió vasárnapi Testre szabva című vitaműsorában Peter Pellegrini kormányfő nem zárta ki, hogy jelölteti magát a Smer-SD elnöki posztjára.

Peter Pellegrini kormányfő, Zuzana Čaputová leendő köztársasági elnök Fotó: TASR
Mint kifejtette, nem lehet a párt decemberi kongresszusáig várni arra, hogy kijelöljék a követendő célt és irányvonalat, mert utána már néhány hónap múlva parlamenti választások lesznek. Még a nyár folyamán, de legkésőbb szeptember elejéig tisztázni kell, hogyan kíván a vezető kormánypárt politizálni. Amennyiben ezzel segíthet, akár a pártelnöki tisztséget is elvállalná, de erre leghamarabb majd szeptemberben kíván konkrétan válaszolni. Hozzátette, hogy semmiképp nem szeretne ártani a pártnak. Az EP-választások eredményével nem elégedett, de erről Robert Ficoval még nem beszéltek, mivel ő jelenleg külföldön tartózkodik.

A műsorban Zuzana Čaputová hamarosan hivatalba lépő államfő volt a vitapartnere.

Pellegrini kész tanácsokat adni neki, amennyiben erre igényt tart. Úgy vélekedett, hogy az mindenképpen a legjobb az ország számára, ha a köztársasági elnök és a miniszterelnök együttműködik. Čaputová üdvözölte az ajánlatot és jelezte, hogy Miroslav Lajčák külügyminiszterrel is állandó kapcsolatban áll.

Pellegrini bírálta Andrej Kiska leköszönő államfőt, aki az ellenzéki pártok oldalára állt, bíráló megjegyzéseket tett a kormányra és külföldön maffiaállamnak nevezte Szlovákiát. Zuzana Čaputová erre reagálva megjegyezte, hogy nem szeretné ezt az utat választani, a mérsékelt véleménynyilvánítás híve. Őszinte és nyitott szeretne lenni, ugyanakkor diplomatikus is, mivel az ő neve és arca képviseli külföldön Szlovákiát.

Pellegrini közelgő oroszországi látogatásáról szólva kifejtette, hogy igyekszik meggyőzni vendéglátóit, hogy ne fogadjanak el olyan törvényt, amely legalizálná a Varsói Szerződés csapatainak 1968-as csehszlovákiai invázióját. Čaputová ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy számára ugyancsak elfogadhatatlan, de egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy az orosz nagykövet esetleges kiutasítását szélsőséges megoldásnak tartja.

0 HOZZÁSZÓLÁS