Pellegrini számára prioritás az új rendőrfőnök kiválasztása

hirek.sk | TASR 2018. április 26., 11:11

A szlovák kormányfő, Peter Pellegrini személyesen fogja felügyelni az ideiglenes országos rendőrfőparancsnok kiválasztását és arról konzultálni fog a frissen kinevezett belügyminiszterrel, Denisa Sakovával.

Fotó: TASR

Tibor Gašpar addig marad a posztján, amíg az új szabályok szerint meg nem választják az új országos rendőrfőkapitányt. Ezt Pellegrini jelentette ki a csütörtöki sajtótájékoztatón azok után, hogy Andrej Kiska államfő kinevezte funkciójába Sakovát.

Saková azt ígérte, megpróbálja visszaállítani az emberek rendőrség iránti bizalmát. Megerősítette, hogy több jelöltje is van az országos rendőr-főkapitányi funkcióra. „Egyelőre nem akarok neveket mondani, személyesen akarok velük találkozni, hogy meghallgassam az elképzeléseiket és stratégiáikat, majd ez alapján szűkítem le a jelöltek körét” – közölte Saková. Hozzátette: A konkrét névvel kapcsolatban a kormányfő tanácsát is kikéri. Pellegrini és Saková arról biztosított, hogy az ideiglenes országos rendőrfőkapitány egy olyan ember lesz, „aki nem ébreszt kételyeket a társadalomban, és nem lesz kapcsolata érdekcsoportokkal vagy politikai pártokkal”.

Pellegrini szerint Saková jó helyen van, és reméli, hogy erről a környezetét is meggyőzi. „A tárcával nem kell megismerkednie, mert már évek óta a minisztériumnál dolgozik, és erre a posztra éppen egy olyan embert akartam, aki az első naptól kezdve teljes erőbedobással tud dolgozni” – közölte a kormányfő, aki azt is elmondta, hogy a miniszter asszonyt már régóta ismeri. „Sok sikert kívánok neki, és kijelentem, hogy mindig, ha a kormányfő segítségére vagy támogatására lesz szüksége, a rendelkezésére fogok állni” – hangsúlyozta Pellegrini.

„A munkámat a lehető legjobban fogom végezni, és szeretném visszaállítani az emberek rendőrségbe vetett bizalmát” – reagált Saková Pellegrini szavaira. Állítása szerint a tárcával elegendő tapasztalata van. Saková érzékeli az emberek elégedetlenségét a nevével kapcsolatban. „Demokratikus társadalomban élünk, és mindenkinek joga van a véleménynyilvánításra” – tette hozzá.

Andrej Kiska államfő Saková kinevezése után már nem akart az üggyel kapcsolatban nyilatkozni. A héten azonban azt közölte, hogy nem elégedett Saková jelölésével, de mivel nincs más választása, kinevezi őt. A jelölését elszalasztott lehetőségnek tartja.

Sakovát a Smer-SD párt jelölte belügyminiszternek. A koalíciós szerződés értelmében a belügyi tárca a legerősebb kormánypártot illeti meg. A belügyminiszteri pozíció azután ürült meg, hogy Tomáš Drucker lemondott. A tárcát átmenetileg Peter Pellegrini kormányfő vezette. Drucker akkor mondott le, mikor úgy döntött, nem váltja le Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitányt.

0 HOZZÁSZÓLÁS