Pellegrini: semmi sem indokolta a gazdák utcára vonulását

hirek.sk | MTI 2018. június 23., 15:10

Szlovákiában mintegy tízezer mezőgazdász van, s nagyrészük elutasítja a gazdatüntetések jelenlegi formáját – jelentette ki Peter Pellegrini az RTVS Szombati párbeszédek c. műsorában. A miniszterelnök szerint jelenleg nem áll fenn olyan helyzet az országban, hogy a gazdáknak az utcára kelljen vonulniuk.

Fotó: TASR

„Azoknak a tüntetőknek, akik Pozsonyba érkeztek, el kell dönteniük, hogy a problémákat akarják megoldani vagy politizálni akarnak” – tette hozzá.

A miniszterelnök véleménye szerint amennyiben a gazdák valóban a problémák megoldására törekedtek volna, akkor például nem azon kezdenek el vitázni a miniszterelnök-helyettes irodájánál, hogy hányan mehetnek a tárgyalásra. „Ha valóban ez utóbbi a céljuk, akkor el kellene fogadniuk a meghívást, nem pedig elutasítaniuk” – fogalmazott.

Peter Pellegrini visszautasította azt a feltételezést, hogy ő maga vagy a földművelésügyi miniszter, Gabriela Matečná félt volna a gazdákkal történő tárgyaláson részt venni.  

„Nem vagyok köteles részt venni egy teátrális találkozón, és leülni a szalmabálák közé a Tyrš rakparton. Nem vagyunk banánköztársaság, vannak lefektetett szabályaink” – hangsúlyozta.

Ha a gazdákat problémáik megoldása vezeti, találkozniuk kell azokkal, akik képesek megoldást kínálni ezekre” – tette hozzá a miniszterelnök.

Peter Pellegrini azt sem érti, hogy a Tisztességes Szlovákiáért mozgalmat mi késztethette arra, hogy pénteken ismét tüntetést szervezzen Pozsonyban, hiszen – politikai értelemben – az elmúlt időszakban semmi rendkívüli nem történt Szlovákiában.

„Semmi olyan drámai esemény nem történt, hogy erre okuk lett volna” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint a szervezők már az önkormányzati választásokra készülnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS