Pellegrini: Nem kaptam értesítést Marian Kočner leveleivel kapcsolatban

hirek.sk | TASR 2018. december 19., 16:29

Peter Pellegrini kormányfő elmondása szerint senki nem kereste fel és nem is próbálta meg befolyásolni a Marian Kočner lefoglalt leveleivel kapcsolatos ügyben. Mindezt a kormány ülése után jelentette ki, hozzátéve, hogy ha valami ilyesmi meg is történne, reményei szerint az ország megbirkózik vele.

Fotó: TASR

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) megerősítette, hogy lefoglalta a leveleket, amelyeket a gyanúsított küldhetett ki a börtönből. „Nem lehet senkinek megtiltani, hogy megpróbáljon a saját ügyében hatást gyakorolni valakire. A lényeg az, hogy a rendszer ellenálljon ezeknek a próbálkozásoknak, és az illetékes hatóságok a törvénnyel összhangban cselekedjenek. Próbálkozni lehet, de a lényeg az eredmény" – hangsúlyozta Pellegrini.

Pellegrini ugyanakkor nem zárta ki, hogy foglalkozni fog az üggyel, amennyiben beigazolódik, hogy komoly vádakról, és nem csak találgatásról van szó. Mivel a levelek egyik címzettjeként Denisa Saková belügyminisztert emlegetik, a kormányfő őt is számon fogja kérni.

Saková elmondta, hogy a médiából szerzett tudomást az ügyről. „A nyomozást a bűnüldözési hatóságokra bízom. Senki nem próbált meg nyomást gyakorolni rám annak érdekében, hogy befolyásoljam a nyomozás menetét, ahogy azt nem is tettem meg" – jelentette ki Saková azokkal az információkkal kapcsolatban, melyek szerint a NAKA a miniszter utasítására eltitkolt egyet a levelek közül.

Gál Gábor igazságügy-miniszter, aki az Igazságügyi Rendészetért és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Karért felel, elmondta, hogy vigyáznak, és hogy tudják, mit csinálnak. „Úgy gondolom, hogy elég információval rendelkezünk, nem kerüli el a figyelmünket semmi. Sok informátorunk van, így az ellenőrzésünk alatt tartjuk a dolgokat" – jelentette ki.

„A NAKA rendőrei november 26-án lefoglalták a leveleket, amelyek másolatát eljuttatták a Különleges Ügyészi Hivatal felügyelő ügyészének, a váltókkal kapcsolatos nyomozati ügyben. Teljes mértékben elutasítjuk a bizonyítékok eltitkolását, az összes lefoglalt levél átadásra került" – nyilatkozta Denisa Baloghová, a rendőr-főkapitányság szóvivője arra az anonim levélre reagálva, amelyet szerda reggel több szerkesztőség, köztük a TASR is megkapott.

A besztercebányai Speciális Büntetőbíróság csütörtökön fog dönteni Marian Kočner fogságának szigorításáról. Az ügyész javaslata december 12-én érkezett a Speciális Büntetőbíróságra. A javaslat módosítaná a gyanúsított M. K. fogságának okait, illetve meghosszabbítaná a gyanúsított fogságának időtartamát.

Marian Kočner vállalkozó jelenleg a Markízával kapcsolatos, 70 millió euró értékű váltók miatt van előzetes letartóztatásban. A televízió értékpapírok hamisítása miatt tett feljelentést Marian Kočner és Pavol R. ellen. A Markíza szerint a váltók hamisak, szerintük ugyanis sem a televízió könyvelésében, sem a váltók előző tulajdonosának könyvelésében nem szerepelnek.

Marian Kočner letartóztatását június 28-án rendelte el a Legfelsőbb Bíróság. A vállalkozó jelenleg a besztercebányai börtönben van, előtte pedig a pozsonyi, illetve az újvároskai börtönben tartózkodott.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Deadlock: wsrep aborted transaction