Pellegrini megvétózta belügyminiszterét, aki Bašternákhoz közeli embert akart a rendőrség élére

hirek.sk 2018. május 28., 12:23

Nem a jelenlegi horvátországi nagykövetségi rendőrségi attasé, Marián Slobodník lesz az új országos rendőrfőkapitány.

Fotó: TASR

Ma lett volna a nagy nap, amikor Denisa Saková belügyminiszter bejelentette volna Tibor Gašpar rendőrfőkapitány utódját. Erre azonban már biztosan nem kerül sor, hiszen az eredeti tervet Peter Pellegrini miniszterelnök megvétózta.

Az elképzelés, miszerint a Horvátországban szolgálatot teljesítő Marián Slobodník lenne az, aki Gašpar helyébe lép, már múlt héten napvilágot látott.

A Plus 1 deň információi szerint Peter Pellegrini vétójának oka az lehet, hogy Slobodník veje, Andrej Brna üzleti kapcsolatban állt Ladislav Bašternákkal, aki ellen jelenleg adócsalás miatt folyik eljárás.

Egyelőre azonban hivatalosan sem Pellegrini, sem pedig Saková nem nyilatkoztak Slobodník ügyében. A kormányfő azonban múlt hét folyamán olyan kijelentést tett, miszerint nagyon érzékeny témának tartja a rendőrfőkapitány kiválasztását. Szerinte nem lenne szerencsés, ha olyan személy kerülne a fontos posztra, aki körül kérdések merülnek fel.

Mint ismert, Tibor Gašpar május végével fejezi be munkáját. A Sme napilapnak pedig úgy nyilatkozott, eredeti bejelentésével ellentétben mégsem marad a rendőrség kötelékében, civilbe vonul. Rajta kívül a főkapitány helyettese, Ľubomír Ábel is távozásáról adott hírt, mivel - mint mondta - nyolc év után fiatalabb kollégának szeretné átadni helyét.

Denisa Saková belügyminiszter korábban arról is beszélt, hogy nagyobb változásokat tervez a rendőrség felső vezetésében, melyek a kerületi vezetést is érintik - pontosabb információt azonban nem adott a hogyanról és a mikéntről.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS