Pellegrini hallani akarja, hogyan jártak el az állami szervek a gazdák ügyében

hirek.sk | TASR 2018. május 11., 17:10

Peter Pellegrini kormányfő hallani akarja a rendőrség, az ügyészség és a bíróságok képviselőitől, hogyan jártak el az agrártámogatások, valamint a kistermelők földjeinek és terményeinek ellopása ügyében.

Fotó: TASR

Jaromír Čižnár főügyész a gazdák problémáival összefüggésben kijelentette, hogy az állam ezen a téren csődöt mondott, a kistermelőket nem védelmezi, hanem likvidálja őket.

„A főügyész kijelentéseit pontosan nem ismerem. De meg akarom kérdezni a rendőrség képviselőit is, hogyan jártak el az ügyben. Hányszor fordult elő, hogy a rendőrség teljesítette a feladatát, és végül az ügyészség állította le az eljárást, illetve az ügyészség hányszor állapította meg, hogy kudarcot vallottak a rendőri szervek” – jelentette ki pénteken a kormányfő, aki kiállt Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter mellett.

„Ha fizikai támadásokra kerül sor a földeken, vagy ellopják a gazda által vetett termést, ehhez a földművelésügyi minisztériumnak nincs sok köze, inkább a rendőrségnek és az ügyészségnek” – magyarázta Pellegrini, aki meg akarja hallgatni a rendőrfőnököt és a bíróságok képviselőit is. Beszélni szándékozik továbbá Matečná miniszter asszonnyal is, akivel kapcsolatban emlékeztetett a kettős élelmiszer-minőség ügyében hozott intézkedéseire, illetve a kistermelőket támogató projektekre. „A mezőgazdaság napirenden van, de nem csak az egyes ügyek, hanem a pozitív lépések miatt is” – zárta Pellegrini.

Az ellenzék megpróbálja leváltani Matečná földművelésügyi minisztert
A rendkívüli ülést indítványozó javaslatot legalább 30 képviselőnek kell aláírnia.

Čižnár egy sajtótájékoztatón bírálta Matečnát és az Agrárkifizető Ügynökséget (PPA). Az agrártámogatások elosztási rendszere szerinte rosszul van beállítva, és „beteg”. A főügyész kiállt a kistermelők mellett. Úgy véli, az állam ezen a téren teljes mértékben csődöt mondott, ahelyett, hogy a gazdákat védelmezné, likvidálja őket.

Miután találkozott az elégedetlen gazdák képviselőivel, a főügyész megígérte, hogy az ügyeiket közvetlenül a Főügyészségen fogják kivizsgálni a járási és a kerületi ügyészségek kizárásával.

0 HOZZÁSZÓLÁS