Pellegrini felszólította Kiskát, hagyja abba az ország lejáratását

hirek.sk | TASR 2019. május 06., 16:30

Peter Pellegrini kormányfő felszólította Andrej Kiska államfőt, hagyja abba Szlovákia lejáratását. Ezzel az államfő a német Die Welt című lapnak adott interjúban tett kijelentéseire reagált.

Fotó: TASR

Kiska kijelentése szerinte szomorú példája annak, amikor egy köztársasági elnök már nem arra törekszik, hogy méltósággal képviselje az országát, hanem a saját politikai céljait helyezi előtérbe. Peter Pellegrini erről hétfői sajtótájékoztatóján beszélt.

Sajnálattal kell megállapítanom, hogy az államfő Die Weltnek tett kijelentése szomorú példája annak, amikor egy köztársasági elnök már nem arra törekszik, hogy méltósággal képviselje az országát, hanem a saját céljait és pártalapítási terveit helyezi előtérbe

- jelentette ki Pellegrini és hozzátette, hogy Szlovákia nemzetközi külpolitikai megítélése jó.

Bírálta, hogy Kiska nemzetközi szinten továbbra is úgy beszél Szlovákiáról, mint egy maffiaállamról. Hozzátette, a rendőrség által végzett munka is az egyik meghatározója annak, hogy egy országban mennyire erős a demokratikus berendezkedés. Emlékeztetett, hogy a rendőrségnek és az ügyészségnek sikerült őrizetbe vennie a Kuciak-gyilkosság megrendelésével és végrehajtásával gyanúsítható személyeket. Szerinte az államfő nyilatkozataiban „szándékosan elhallgatja ezeket a tényeket és rendszeresen a lehető legrosszabb képet festi saját országáról”.

Hozzátette, ő soha nem fog erre a szintre süllyedni, és felszólította Kiskát, hagyja abba az ország lejáratását.

A köztársasági elnök feladata Pellegrini szerint az, hogy megfelelően képviselje az országot és védje jó hírnevét a külföldi partnerek előtt. „Andrej Kiska az egyetlen államfő az Európai Unióban, aki kijelentéseivel a saját országa és népe érdekei ellen cselekszik” - szögezte le Pellegrini, és hozzátette, ha Kiska be akar lépni a politikába, akkor a hazai politikai színtéren kellene megküzdenie az ellenfelekkel.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS