Pellegrini: Egységes, a fejlődéssel lépést tartó EU-ra van szükség

hirek.sk | TASR 2018. május 18., 15:36

Meg kell őrizni az EU és a NATO egységét, Európát pedig olyan térséggé kell tenni, ahol a gondolatokat nemcsak a születésükkor támogatják, hanem az életbe léptetésükkor is. Ezt Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő jelentette ki pénteken, a pozsonyi GLOBSEC 2018 biztonsági kérdésekkel foglalkozó konferencián.

Fotó: TASR

A szlovák kormányfő hangsúlyozta: az Unió számára elsőrendű fontosságú a technológiai fejlődés. Hozzátette: nem szabad olyan törvényeket hozni, amelyek gátolják ezt a fejlődést.

Pellegrini szerint a legfontosabb területek, amelyeken az EU-n belül dolgozni kell, az egységes digitális piac, a bankunió megerősítése, valamint a schengeni rendszer megszilárdítása, elsősorban ami a külső határok védelmét illeti.

„Igaz, hogy a világ legjobb ötletei az EU területén születnek, de a piac elaprózottsága, a bonyolult szabályozás miatt a fiatalok más térségekbe viszik az ötleteiket, ahol tőkét szerezhetnek, és a lokális cégek többmilliárd euró értékű globális vállalatokká nőhetik ki magukat. Ezen változtatni kell” – jelentette ki a szlovák kormányfő.

Pellegrini egyúttal leszögezte, hogy az általa vezetett kormány európai irányultságú marad és Szlovákia teljesíti a NATO és az EU irányában vállalt kötelezettségeit. Egyben felhívta a figyelmet, hogy egyes EU-tagállamoknak nem mindig sikerül teljesíteniük ezeket a kötelezettségeket.

A konferencián részt vett Andrej Babiš ügyvezető cseh kormányfő is. Pellegrinivel közösen hangsúlyozták a visegrádi négyek (V4) szerepét az EU-n belül, az egyes EU-tagállamok egységének és egyenlőségének fontosságát, a migrációval kapcsolatban a kötelező kvóták elutasítását, illetve érintették a készülő EU-költségvetés témáját is.

Utóbbival kapcsolatban Pellegrini megismételte, hogy Szlovákia a brexit után kész nagyobb hozzájárulást vállalni, de egyezségre kell jutni például a kohéziós politika területén. Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) alelnöke hozzátette: a költségvetésben teret kell nyitni az új prioritások előtt is, amilyen például a külső határok védelme.

0 HOZZÁSZÓLÁS