Pellegrini: Az új határidőnek köszönhetően más ügyekkel is foglalkozhatunk

hirek.sk | TASR 2019. április 11., 11:40

Köszönhetően annak, hogy október 31-ig elhalasztották a brexitet, az európai huszonhetek vezetői a következő csúcstalálkozókon már foglalkozhatnak más ügyekkel is, mint Nagy-Britannia kilépésével az EU-ból. Ezt a fejleményt Peter Pellegrini szlovák kormányfő is üdvözölte.

Fotó: TASR

A brexit miatt összehívott rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatón Pellegrini kijelentette: a legközelebbi, júniusi EU-csúcs fő témája már nem a brexit lesz, hanem Európa jövője és az aktuális ügyek, például a több éves pénzügyi keret, illetve az unió prioritásainak meghatározása a következő tíz évre.

A miniszterelnök szerint azt is tisztázni kell, hogyan reagáljon az EU a globális trendekre, hogy továbbra is versenyképes legyen, és ne maradjon le az Egyesült Államok, a gyorsan fejlődő Kína, illetve a fokozatosan felzárkózó India mögött. „Ezek azok a dolgok, amelyekről szívesebben beszélnénk a brexit helyett. Utóbbiról hajnali kettőig vitáztunk, míg valójában csak egy dátumot kerestünk, amelyről hajnali kettőkor sikerült megegyezni” – tette hozzá.

A huszonhetek a brüsszeli csúcstalálkozón megegyeztek, hogy az Egyesült Királyság október 31-ig elhalaszthatja a kilépését az EU-ból azzal, hogy a júniusi csúcson ismét megvizsgálják az aktuális helyzetet. Az új határidő rugalmas, ami azt jelenti, hogy Nagy-Britannia előbb is kiléphet az unióból, akkor, ha már jóvá lesz hagyva egy „válási megállapodás”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS