Pellegrini: Afrikával nem csak a migrációról kell beszélnünk

hirek.sk | TASR 2018. október 19., 14:51

A migrációs áramlás - globálisan nézve - több mint 95 százalékkal csökkent a 2015-ös évhez képest, ami azt bizonyítja, hogy a külső határok védelmét erősítő intézkedések jól működnek. Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő szerint az Európai Unió vezetői ezt állapították meg az EU-csúcstalálkozó végén. A szlovák kormányfő szerint sikeresen alakul az embercsempészek ellen folytatott harc is. Eddig több száz hajót, illetve embercsempész-hálózatot sikerült felszámolni.

Fotó: TASR

Bár az újabban érkező migránsok száma globálisan csökken, fokozatosan kritikussá kezd válni a helyzet a Földközi-tenger nyugati részén, vagyis Marokkó és Spanyolország között – magyarázta Pellegrini.

„A spanyol miniszterelnök azt kérte az Európai Uniótól, hogy kezdeményezzen intenzívebb tárgyalásokat Marokkóval, hogy ezt az új útvonalat is vissza tudjuk szorítani” – mondta. Egyiptommal kapcsolatban elmondta: úgy látszik, hogy ebből az országból nem jönnek hajók az EU-ba. Ezeket az ottani hatóságok még a saját felségvizeiken el tudják fogni.

A kormányfő szerint továbbá nem kielégítő az Unió számára a migránsok visszafogadási rendszere, mert az nem működik úgy, ahogy kellene.

„Ezek a számok évről évre romlanak, ma pedig azt állapíthatjuk meg, hogy a visszafogadási rendszer helyenként csak 30 százalékosan működik. Ezért fontos, hogy nagyon intenzíven együtt tudjunk működni azokkal az országokkal, amelyekből a migránsok származnak - főleg az észak-afrikai országokkal, amelyek fokozott érdeklődést mutatnak az EU országaival való együttműködésre” – mondta Pellegrini az újságíróknak.

„Egy olyan törvénymódosítást mérlegelnek, amely lehetővé tenné, hogy az észak-afrikai országok egységei ne csak a saját fenségvizeiken, hanem a nemzetközi vizeken is bevethetők legyenek. A migránsok kimentése után visszavinnék őket azokba az országokba, amelyekből elindultak az Európai Unió felé. Ez természetesen némi anyagi támogatást is megkövetel az EU-s országoktól” – mondta.

Ugyanakkor hangsúlyozta: az EU nem akarja az afrikai államokkal való együttműködést csupán a migrációra korlátozni.

„Az Afrikával való globális együttműködésről kell beszélnünk, beruházásokról, illetve az adott régiók életkörülményeinek a javításáról. A tárgyalásaink nem korlátozódhatnak csupán arra, hogy bizonyos összegért segítsenek a migráció elleni harcban” – tette hozzá.

A szlovák kormányfő azt is elmondta, hogy a dublini rendszer reformjával kapcsolatban nem sikerült megegyezésre jutniuk. „Nem egyeztünk meg abban a gondolatban sem, hogy a kötelező kvótákat kötelező szolidaritásra változtassuk, ahogy azt Sebastian Kurz osztrák kancellár javasolta. De továbbra is érvényes, hogy vagy megegyezünk a dublini rendszer reformjában vagy nem, és az a status quo marad érvényben, amelyet ma is ismerünk” – tette hozzá Pellegrini.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS