Patrik Magdoško: Fontolgatjuk, hogy feljelentést teszünk Gabriela Matečná ellen

hirek.sk | TASR 2019. február 20., 16:00

Az elégedetlen gazdák képviselői, akik mezőgazdasági gépeiken Pozsonyba érkeztek, azt fontolgatják, hogy feljelentést tesznek Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter ellen. Ezt Patrik Magdoško, a Mezőgazdászok Kezdeményezésének képviselője jelentette ki a szerdai kormányülés után, amelyre Peter Pellegrini kormányfő hívta meg a tüntető gazdák néhány tagból álló küldöttségét.

Fotó: TASR

Magdoško bevallása szerint a küldöttség csalódottan távozik a kormánytagokkal való találkozóról. „Sajnos úgy távozunk a találkozóról, hogy azon csak azt tudtuk meg, hogy minden úgy működik, ahogy kell. Csak néhány megállapítást hallottunk arról, hogy a földművelésügyi minisztérium végzi a munkáját, és hosszú távú céljai vannak. A mi egyértelmű álláspontunk azonban az, hogy (szerdán) semmi konstruktív nem született, ami a szlovák mezőgazdaságot előremozdítaná” – fejtette ki Magdoško.

Az aktivista szerint az egyedüli konkrét intézkedés Denisa Saková belügyminiszter javaslata, melynek értelmében létrehoznak egy száz nyomozóból álló, különleges, környezetvédelmi bűncselekményekkel foglalkozó rendőri egységet, amely minden megyében tevékenykedni fog. Magdoško pozitívumként értékeli a földrendezési projektet, valamint azt is, hogy megegyeztek a havi látogatásokról. „Más kérdésekben egyelőre nem tudtunk dűlőre jutni (a kormánnyal)” – tette hozzá.

Az aktivista elmondása szerint a pozsonyi Duna-parton gyülekező gazdák most megvitatják a további lépéseket.

Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter szerda reggel közzétett véleményét Magdoško olyannak nevezte, amely őt magát minősíti. „Abszurdnak tartjuk az egészet. Matečná miniszter asszony kijelentései után fontolgatjuk, hogy feljelentést teszünk ellene” – fűzte hozzá.

„Miniszterelnök-helyettesként, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterként, valamint a Szlovák Nemzeti Párt tagjaként nem gondolom, hogy a kormányülésre ilyen embereknek kellene járniuk. A kormányfőnek természetesen legitim joga bárkit meghívni a kormányülésre, de az én álláspontom szerint olyan embereket hívott meg, akik kapcsolatban állnak az alvilággal” – mondta Matečná a szerdai kormányülés előtt. Hozzátette: a miniszterelnöknek és a kormánynak nem kellene legitimálnia olyanokat, akik a személyes céljaik elérésére, illetve az őket érintő ügyek elfedésére használják ki a kisgazdákat. „Ugyanígy nem kellene legitimálni olyanokat sem, akik apolitikusnak mutatják magukat, valójában azonban a tüntetések szervezői közül csaknem mindegyik valamelyik ellenzéki párt tagja” – hangsúlyozta a miniszter.
Peter Pellegrini másként látja

„Azt kell mondanom, hogy a tárgyalás konstruktív volt. Megnéztük az egyes dolgokat, és megmutatkozott, hogy ezek (a gazdák követelései – a TASR megj.) közül soknak már folyamatban van a megoldása, vagy már megszületett a megoldás” – jelentette ki a kormányfő a Gabriela Matečná földművelésügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök rámutatott, hogy a gazdák által követelt földrendezéssel kapcsolatban már múlt héten nyilvános ígéretet tett, a vonatkozó dokumentumot pedig a kabinet két hónapon belül megvitatja. „Ezen kívül Gál Gábor igazságügy-miniszter foglalkozni fog az örökösödési eljárásokkal, és ezzel összefüggésben az elaprózódott földterületekkel” – tette hozzá a kormányfő.

Pellegrini szerint azon problémák jelentős része, melyekre a gazdák rámutattak, már megoldódott.

„Sok probléma, melyekre felhívták a figyelmünket, inkább a múlt örökségének tekinthető, de ma új törvényekkel és előírásokkal reagáltunk rá. Egyes problémák megoldása terén nem tudtunk közös nevezőre jutni, további párbeszédre van szükség” – közölte Pellegrini.

0 HOZZÁSZÓLÁS