HIRDETÉS

Parlamenti bizottságok elé kerül a kettős gyilkosság ügye

hirek.sk 2018. március 04., 13:49
Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása, az eset körülményei, azok a tények, amelyekről Kuciak utolsó cikkében írt lesznek a témái a március 6-án sorra kerülő parlamenti bizottsági üléseknek.

Az esettel foglalkozik majd a biztonsági és védelmi bizottság, a titkosszolgálatot ellenőrző  különleges  bizottság és a nemzeti biztonsági hivatalt ellenőrző különleges bizottság.

Délelőtt üléseznek a biztonsági és védelmi bizottság tagjai, az ülésre el kellene jönnie Robert Kaliòák (Smer-SD) belügyminiszternek és Tibor Gašpar országos rendőr-főkapitánynak. Mindketten tájékoztatni fogják a bizottság tagjait a kettős gyilkossággal  kapcsolatos nyomozásról.

A Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa Szlovák Titkosszolgálatot Ellenőrző  Különleges  Bizottsága Anton Šafáriktól, a SIS igazgatójától meghallgatja a titkosszolgálatnak az esettel kapcsolatos tevékenységéről és információiról. Branislav Zvara, a SIS szóvivője elmondta, a törvény értelmében titkosított minden ide vágó információ ezért a SIS nem teheti közzé azokat.

Az érdeklődés legitimitása

„Biztosítunk mindenkit arról, hogy a titkosított információkat a múltban és ma is megkapják a törvény által előírt állami szervek” – zárta le a témát Zvara. A titkosszolgálat tudatosítja a nyilvánosság és a médiák érdeklődésének legitimitását a közzétett információkkal kapcsolatban, amelyek a mediális közegben a kettős gyilkossághoz kapcsolódnak.

Biztonsági vizsgálatok

Délután összeülnek a Nemzeti Biztonsági Hivatal munkáját ellenőrző bizottság tagjai is, és kérdéseket intéznek Jozef Magala, az NBÚ igazgatója felé. Tudni akarják, hogyan lehetséges az, hogy Viliam Jasaò, a Smer volt képviselője, a Szlovák Köztársaság Biztonsági Tanácsának titkára,aki a vizsgálat idejére lemondott tisztségéről, "átment" az NBÚ biztonsági vizsgálatán, hiszen a médiában megjelent információk szerint kapcsolatban áll az olasz maffiával.

Jelenleg nyitott Jasaò biztonsági vizsgálata. ¼ubomír Galko (SaS) honatya szerint feltétlenül szükséges a  Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa Nemzeti Biztonsági Hivatalt Ellenőrző Különleges Bizottságban beszélni arról, ki vallott kudarcot. „Úgy tűnik, az állam biztonsági szervei vallottak kudarcot, amelyek a biztonsági vizsgálatot elvégezték” – mondta Galko.

Forrás: Webnoviny
0 HOZZÁSZÓLÁS