Pánik az új autós elsősegélydobozok miatt

hirek.sk 2012. augusztus 02., 11:33
Az egészségügyi minisztérium rendelete szerint augusztus elsejétől a narancssárga színű, fehér kereszttel ellátott elsősegély-doboz a gépkocsik kötelező felszerelésének része. A fehér elsősegély-doboz használata július végéig volt engedélyezett.

Hatalmas a kereslet az autók kötelező tartozékának számító elsősegélydobozok iránt, amelynek hiánya, lejárt szavatossága,  vagy szabványtól eltérő külleme miatt helyszíni bírság szabható ki. Augusztus elsejétől a narancssárga színű, fehér kereszttel ellátott elsősegély-doboz a gépkocsik kötelező felszerelésének része. A gépkocsivezetők túlnyomó része az új autós elsősegély-doboz beszerzését szokás szerint az utolsó pillanatra hagyta. Sokak számára  még most sem világos, milyen dobozt is vegyenek. A fehér elsősegély-doboz használata július végéig volt engedélyezve.

Peter Krištín autósiskolai oktató szerint az elsősegélydoboz elméletileg bármilyen színű lehet, az a lényeg, hogy sötétben is jól látható legyen. ”A rendeletben nincs tételesen meghatározva, hogy narancsszínűnek kell lennie. Az van a szövegben, hogy „legyen narancsszínű”, s nem az, hogy „ muszáj narancsszínűnek lennie”- nyilatkozta Krištín. Szerinte csak a dobozon található fehér kereszt nagysága van pontosan meghatározva. Ennek mérete az előírás szerint minimum 7 cm, motorkerékpárok elsősegélycsomagjai esetében minimum 4 cm.

Krištín felhívta a figyelmet arra is, hogy külföldi gépkocsik esetében a szlovák közúti rendőrségnek el kell fogadnia azt az elsősegély-dobozt, amely az adott ország előírásainak felel meg.

Ha a rendőr az ellenőrzés során az elsősegély-doboz hiányát állapítja meg, akkor bírságolhat. Ennek összege Michal Slivka rendőrszóvivő szerint nem haladhatja meg a 60 eurót. Lehet kevesebb is, de ez elsősorban a  bírságoló rendőrön múlik.

A témával kapcsolatos hasznos információk a www.lekarnicky.sk internetes oldalon olvashatók.

Forrás: pravda
0 HOZZÁSZÓLÁS