Óvodaátadás négy észak-csallóközi településen

Vitálos Balázs 2018. december 08., 09:50

Hegysúr (Hrubý Šúr), Egyházfa (Kostolná pri Dunaji), Vők (Vlky) és Fél (Tomášov) községek a Magyar Közösség Pártja közreműködésével sikeres pályázónak bizonyultak a Szenci járásban. Ennek köszönhetően szeptemberben új köntösben fogadhatták növendékeiket az említett óvodák.

Fotó: Vitálos Balázs

A felújított óvodák ünnepélyes átadására december 7-én került sor. Az átadás értékét és méltóságát növelte a pályázatokban érdekeltek képviselőinek részvétele. Pánczél Károly, országgyűlési képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy az új magyar alkotmány értelmében a mindenkori magyar kormány felelősséggel tartozik a határon túli magyarokért. A támogatási rendszer nem jöhetett volna létre a két ország politikai és gazdasági közeledése nélkül. Kiemelte, hogy a magyar állam által nyújtott babakötvény nemcsak a magyarországi családokat támogatja, hanem minden határon túli magyar család számára segítséget nyújt. 

Fotó: Vitálos Balázs

Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja országos elnöke értékelte Magyarország kormányának támogatását és rámutatott arra, hogy határon túli magyarként főleg a peremvidéken csak úgy lehet megmaradni, ha a saját értékeinket és oktatási intézményeinket megtartjuk, és lehetőséget kínálunk az anyanyelvi oktatásban való részesüléshez.

Fotó: Vitálos Balázs

Szeptembertől hetven felvidéki magyarlakta településen adtak át felújított magyar tanítási nyelvű óvodát és ez bizakodásra ad reményt.

Duray Rezső, a Magyar Közösség Párja járási elnöke Mátyás királyról szóló meséskönyvvel ajándékozta meg a gyerekeket és ismertette, hogy szeptembertől minden magyar iskolába kerülő gyerek, iskolatáska-támogatásban részesül.

Fotó: Vitálos Balázs

Fél község polgármestere, Pomichal István beszédében kitért a környékre jellemző nemzetiségi és etnikai összetételre. Hangsúlyozta, hogy Pozsony vonzáskörében csak úgy tartható fent a magyarság és a magyar nyelven történő oktatás, ha a község vezetősége nemzetiséghez való hovatartozás nélkül támogatja mind a szlovák, mind a magyar oktatási intézmények fejlődését. A község népességének gyarapodása indokolttá teszi, hogy a jövőben egy új, korszerű óvoda épüljön az iskola udvarának területén és ezzel megnyílna a lehetőség a magyar óvoda felfejlesztéséhez, és egy bölcsőde kialakításához is. A jelenlegi cél évi több mint száz magyar gyerek számára biztosítani a minőségi óvodai oktatást.

Képgalériánk:
Fotó: Vitálos Balázs

Természetesen minden óvoda színvonalas kultúrműsort nyújtott, és azt is megtudhattuk, hogy Vőknek saját karácsonyi áldása van, ami néprajzi szempontból érdekessé teszi ezt a települést.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS