Öt évet kapott adócsalásért Ladislav Bašternák, az ítélet ellen fellebezett

hirek.sk | TASR 2018. november 07., 14:06

Ladislav Bašternák vállalkozót adó- és járulékfizetés elkerülésének bűncselekménye ügyében bűnösnek mondta ki a bíróság, és a legenyhébb fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben letöltendő, öt év szabadságvesztésre ítélte. 

Fotó: TASR

A vállalkozó jogosulatlanul igényelt vissza csaknem kétmillió euró összegű áfát a BL 202 nevű cége számára.

Az ítéletet a vádlott a Pozsony II Járásbíróságon hallgatta meg szerdán azután, hogy beismerte a vétkességét és megbánta a tettét.

Bašternákot öt évre eltiltották attól is, hogy vállalkozói tevékenységet folytasson.

Peter Filip ügyvéd a helyszínen fellebbezett az ítélet ellen, az ügyész időt kért, hogy átgondolja a döntését. Adócsalás bűncselekménye esetén 7-től 12 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A bíróság Ladislav Bašternák esetében figyelembe vette az enyhítő körülményeket, vagyis a büntetlen előéletet, azt, hogy beismerte és megbánta a tettét, valamint hogy megtérítette a kárt.

„A lakások átruházásának célja kizárólag az adókedvezmény kicsikarása volt. Az eredmény csaknem kétmillió euró összegű, túlzott áfa-visszatérítés” – ismertette a vádat az ügyész. Egyben indítványozta Ladislav Bašternák vagyonának elkobzását is.

Peter Filip, Ladislav Bašternák ügyvédje nem értett egyet a javasolt büntetéssel. Arra hivatkozva, hogy a vállalkozó a törvény által megszabott határidőig térítette a tartozását – 2018. január 10-én 1,7 millió eurót fizetett vissza az adóhivatalnak -,

javasolta, hogy mentsék fel a vád alól, mivel a bűncselekmény elévült. Alternatív megoldásként felvetette a feltételes szabadságvesztést.

Az ügyvédet meglepte a vagyonelkobzási javaslat. Hozzátette: több ügyfelet is képviselt ugyanilyen bűnügyekkel összefüggésben, de a vagyonelkobzás csak Ladislav Bašternák esetében merült fel.

Ladislav Bašternák a tárgyalás előtt nem nyilatkozott a média képviselőinek. „Tehetnek fel kérdéseket, nem fognak választ kapni. Nem egy sajtótájékoztatón vagyunk, még ha ez annak is tűnik. És ez nem kellemes” – mondta az újságíróknak Filip.

A Speciális Ügyészi Hivatal március végén arról tájékoztatott, hogy az ügyész nem hagyta jóvá a gyanúsított, Ladislav Bašternák kérelmét, melyben a tevékeny megbánásra hivatkozva a büntetőeljárás leállítását kérte, és vádat emelt a vállalkozó ellen adó- és járulékfizetés elkerülésének bűncselekménye miatt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS