Országos hidegrekord dőlt meg Kékestetőn

hirek.sk 2017. április 21., 11:47
BUDAPEST. A hóvastagsági és a nappali hidegrekord is megdőlt csütörtökön. Kékestetőn a legmelegebb délutáni órákban is majdnem mínusz 3 Celsius-fokos hideg volt, ez új országos rekord lett. Újabb hidegrekordok dőltek meg pénteken hajnalban, amikor Kékestetőn mínusz 7,1 fokot, a budapesti János-hegyen pedig -3,6 fok mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján azt írta: április 20-án 63 éves hóvastagsági rekord dőlt meg. Nagy területen hullott jelentős mennyiségű csapadék, sokfelé havazott. A korábbi hóvastagsági rekord 32 centiméter volt, Kékestetőn 1954-ben mérték. A hótakaró vastagsága csütörtök reggel Bakonybél-Somhegypusztán 33, Bükkszentkereszten 40 centiméter volt. Kékestetőn délután már 47 centiméteres volt a hóvastagság. A meteorológiai szolgálat "társadalmi észlelőinek" jelentése szerint a Bükk-hegységben, Bánkúton 80-90 centiméteres a hóréteg.   

Csütörtökön megdőlt az április 20-i legalacsonyabb maximumhőmérsékleti rekord is. Ez korábban 0,2 fok volt, amelyet 1969-ben regisztráltak Kékestetőn. Most szintén Kékestetőn született az új napi rekord, mindössze mínusz 2,7 fokig melegedett a levegő.

Újabb hidegrekordok dőltek meg pénteken hajnalban

A fővárosi és az országos hajnali hidegrekordok is megdőltek pénteken - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján. Kékestetőn mínusz 7 Celsius-foknál is hidegebb volt, Lillafürednél 50 centiméteres hó van.

Az elmúlt napok időjárását meghatározó ciklon kelet-délkelet felé elhagyta térségünket. Mögötte az éjszakai óráktól kezdődően egyre nagyobb területen kiderült az ég, és a szél jelentősen mérséklődött. Emiatt - az egyébként is hideg nappalt követően - hajnalra országszerte igen alacsonyra süllyedt a hőmérséklet. Sokfelé fagyott, az országos átlagos minimum hőmérséklet 0,2 fok lett az ilyenkor jellemző 5-7 fok helyett.   

A leghidegebb az Északi-középhegység szélvédett völgyeiben, illetve a magasabb, vastag hóval borított tájakon volt. Kékestetőn mínusz 7,1 fokot mértek, ezzel megdőlt a napi minimum hőmérséklet országos rekordja. A korábbi rekordot, mínusz 6,3 fokot szintén Kékestetőn regisztrálták 1959-ben.   

Megdőlt a fővárosi hidegrekord is: a leghidegebb a János-hegyen volt, amelyet szintén hótakaró fed. Ott -3,6 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, megdöntve ezzel Budapest Csillagda 1959-ben jegyzett -3,2 fokos napi minimum hőmérsékleti rekordját - írták.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője azt közölte: a rendkívüli időjárási körülmények miatt éjféltől délután öt óráig csaknem ötszáz alkalommal riasztották a tűzoltókat, szinte fele-fele arányban balesetekhez, elakadt autókhoz, illetve kidőlt fák, leszakadt faágak okozta veszély miatt.

Veszélyes lehet az erdőkben túrázni

A miskolci székhelyű Északerdő Zrt. arra figyelmeztetett, hogy életveszélyes a fák között tartózkodni a Bükkben és a Zempléni-hegységben, a télies időjárás miatt az erdőkben keletkezett és ezután bekövetkező károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen. A zord időjárás miatt a lillafüredi kisvonat sem közlekedik.

A Pilisi Parkerdő Zrt. ugyancsak arra kért mindenkit, hogy a napokban ne menjen magasabban fekvő erdőterületekre, mert a hó súlya alatt a frissen kilombosodott fák meghajlanak, kidőlhetnek, eltörhetnek. Ez a figyelmeztetés a Pilis, a Visegrádi-hegység, a Gerecse és a Gödöllői-dombság turista- és erdei kerékpáros útjaira érvényes.

Péntekre azonban visszatérhet a tavasz. Ekkor is többfelé megerősödik a szél, de gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2 fok körül alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 9-14 fok között valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint szombaton és vasárnap napközben ismét 15 Celsius-fok körüli hőmérséklet alakulhat ki, de a leghidegebb órákban továbbra is lehetnek mínuszok, illetve többfelé előfordulhat viharos szél.

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS