Orbán Pozsonyban: minden nagy döntéssel várjuk meg az EP-választást

hirek.sk | MTI 2019. február 07., 20:35

Minden nagy döntéssel meg kell várni a májusi európai parlamenti (EP-) választást, az európai polgárok döntését - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi országcsoport (V4) és Németország csütörtöki pozsonyi kormányfői találkozóján.

Fotó: MTI

A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfői Angela Merkel német kancellárral tárgyaltak, majd a megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: az EP-választás után folytatni kell a V4 és Németország együttműködését, amelyet most is "a pozitív hangvétel és őszinte hangvétel" jellemzett.

A magyar miniszterelnök úgy látja,

a mostani találkozón az EU magállamai vettek részt, mert Európa magját azok az országok adják, amelyek a teljesítményükkel kiemelkednek.

Márpedig az államadósság, a költségvetési hiány, az export, a munkanélküliségi ráta, a bankrendszer és a strukturális reformok alapján ezek Európa magállamai, a V4 Németországgal kiegészülve pedig a Európa gazdasági motorja - vélekedett Orbán Viktor.

Megjegyezte: egyetértenek abban, hogy erős Európát akarnak, és ezért együtt akarnak dolgozni a jövőben.

Képgalériánk:
Kézcsókom, Frau Merkel! Fotó: MTI

Orbán Viktor hangsúlyozta: nem tudni, milyen lesz az Európai Unió az EP-választás után, de az biztos, hogy "nem olyan lesz, mint amilyen eddig volt". Az EU meg fog változni, és hogy milyen irányba, azt az európai polgárok döntik el - magyarázta.

Hozzátette: ha demokratikus EU-t akarunk - "és mi azt akarunk" -, annak karakterét, haladási irányát csak a polgárok dönthetik el.

A kormányfő kijelentette: "lehet vitatkozni a demokrácia milyenségéről - liberális, illiberális vagy éppen keresztény" -, de az biztos, hogy "a demokrácia képletéből a démoszt nem lehet kihagyni".

Ha figyelmen kívül hagynánk az európai polgárok akaratát, akkor nem Európai Uniót építenénk, hanem egy birodalmat, és visszajutnánk oda, ahonnan három évtizeddel ezelőtt elindultunk, és mi az ellen lázadtunk fel 30 éve, hogy egy birodalmi központnak az ukázait kellett végrehajtanunk"

- fogalmazott.

Hozzáfűzte: ettől megszabadultunk, és nem akarunk ide visszatérni.

Orbán Viktor úgy értékelt, pozitív és őszinte tárgyaláson vannak túl, mert "a közös történelmi siker mindig felülírja a jelenkor vitáit". Márpedig itt "méretes" történelmi siker van, hiszen 30 évvel ezelőtt Németország és Európa még ketté volt szakítva, és mára mindkettőt újraegyesítették - mutatott rá.

Kérdésre a magyar miniszterelnök elmondta: a hozzánk érkező uniós pénzek 80 százaléka visszakerül azokba az országokba, ahonnan jött, ezért "semmilyen szemrehányást nem áll módunkban elfogadni". Az uniós pályázatokon ráadásul bármely európai cég indulhat - tette hozzá.

Szlovákia pályázni akar az Európai Munkaügyi Hatóság székhelyére

Angela Merkel német kancellár segítségét kérte Pozsonyban Peter Pellegrini szlovák kormányfő ahhoz, hogy az európai munkaügyi ügynökségnek országa adhasson otthont. 

A szlovák kormányfő ezt azután közölte, hogy kétoldalú megbeszélést folytatott a német kancellárral a visegrádi országok és Németország pozsonyi csúcstalálkozója előtt.

Pellegrini a kérést azzal indokolta, hogy Szlovákia azon kevés EU-tagországok egyike, amelyben nincs jelentős uniós intézmény.

Angela Merkel a találkozót követő sajtótájékoztatón nem adott konkrét választ Pellegrini kérésére, csak annyit mondott: a kérdésről tovább egyeztetnek majd.

Pellegrini és Merkel tárgyalásán a kétoldalú kapcsolatok, valamint az Európai Unió időszerű kérdései kerültek terítékre.

A szlovák miniszterelnök baráti hangvételűnek és konstruktívnak minősítette a megbeszélést, és elmondta: tárgyalópartnerével egyetértettek abban, hogy Németország és Szlovákia olyan országok, amelyek gazdasága elsődlegesen az iparra épül, stratégiai gazdasági partnerek, így fontos megőrizni és erősíteni a köztük lévő gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat.

Pellegrini a két ország közötti együttműködés bővítésének lehetőségei közül a digitális biztonság területét emelte ki.

Angela Merkel ugyancsak fontosnak nevezte a két ország közti "nagyon szoros" gazdasági együttműködést. Nagyon fejlettnek nevezte a szlovák autóipart, s rámutatott: meg kell őrizni annak hatékonyságát. Bővebben >>>.

Közös programot indítanak a V4-ek Németországgal a migráció megfékezésére Marokkóban

A visegrádi négyek (V4) országai és Németország egy közös projektet készítenek elő az észak-afrikai Marokkó megsegítésére a migráció külső okainak kezelése keretében - jelentette ki Peter Pellegrini szlovák kormányfő a V4 vezetői és Angela Merkel német kancellár csúcstalálkozója után.

A projekt részleteit, többek között azt, hogy az öt ország mennyi pénzt áldoz rá, a következő hetekben hozzák nyilvánosságra. Bővebben >>>.

0 HOZZÁSZÓLÁS