HIRDETÉS

Orbán a V4-csúcson: Európának újratervezésre van szüksége

hirek.sk 2018. január 26., 20:18
BUDAPEST. Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a visegrádi országok kormányfőinek találkozóján. Szerinte a visegrádi államok hozzáadnak Európa erejéhez, nem pedig elvesznek tőle. Kitért arra is, hogy nem marad európai kereteken belül a migráció problémája, jól látható, hogy a vita az európai színtérről a világszíntérre helyeződik. Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a V4 négy sikeres állam, négy sikeres történet, egy Európa-párti projekt.

A V4-ek baráti minőségű kapcsolatot ápolnak, a történelem pedig közös örökségként értelmeződik – fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette, a visegrádi államok hozzáadnak Európa erejéhez, nem pedig elvesznek tőle.

A megszerzett szabadságért mindannyian megszenvedtünk, a visegrádi országoknak van egy közös szótáruk, amelyben többek között az „Isten, haza, család, munka és becsület” szavak szerepelnek – mondta a kormányfő. A V4 a leggyorsabban fejlődő régió Európában – hangoztatta Orbán Viktor, kijelentve azt is, hogy a V4-ek nem megsegítettek, nem kérelmezők, hanem egy öntudatos közösséget alkotnak, amely legalább annyit ad az EU-nak, mint fordítva, sőt a régi uniós tagállamok valójában keresnek “a velünk való együttműködésen”.

Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek – mondta Orbán Viktor. Felszólalásában kiemelte: “Európa-párti politikusok vagyunk”.  A célunk az, hogy Európa erősebb legyen, az új tervben kell lennie egy a munkaalapú társadalomra utaló passzusnak, Európának technológiailag vissza kell kerülnie a csúcsra, saját európai véderő kell, továbbá nem európai egyesült államokról, hanem szabad nemzetek szövetségéről kell beszélni – sorolta.

A kormányfő szerint ez mind lehetséges, a kérdés, hogy lesz-e elég jó vezetés e célok eléréséhez.

Ha a négy ország kereskedelmének a volumenét nézzük, Németországgal összehasonlítva, az 55 százalékkal haladja meg a francia-német kereskedelem volumenét. Olyan országcsoporttá váltunk, amely a leggyorsabban fejlődő régió Európában – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A miniszterelnök az illegális bevándorlás kérdésével kapcsolatban elmondta: a visegrádi országok nem akarnak bevándorlóországgá válni, a népesedési problémákat pedig a családpolitikával kívánják megoldani.

A miniszterelnök szerint nem marad európai kereteken belül a migráció problémája, jól látható, hogy a vita az európai színtérről a világszíntérre helyeződik, és erre is választ kell adnia Európának. Emlékeztetett: Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár már 2004-ben arról beszélt, hogy a migráció megoldás, és nem probléma, és a mostani ENSZ-főtitkár a napokban szintén azt jelentette ki, hogy a migráció jó dolog.

Fico: a V4 négy sikeres állam, négy sikeres történet

A V4 négy sikeres állam, négy sikeres történet, egy Európa-párti projekt - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök a V4-kormányfők pénteki budapesti csúcstalálkozója utáni panelbeszélgetésen.

Robert Fico visszautasította azokat a kritikákat, amelyek abból fakadnak, hogy a V4-eknek időnként más a véleményük, például a kötelező kvótákról. "Emiatt nem tehetnek minket vakvágányra, nem vagyunk feketebárányok" - fogalmazott, hangsúlyozva: a visegrádi országok mindig Európáért fognak harcolni, reggeltől estig, de elvárják azt is, hogy Európa meghallgassa őket.

A kvótákkal kapcsolatban azt is kifogásolta, hogy a döntéshozatalkor az Európai Unióban a belügyminiszterek tanácsán keresztül "megkerülték" az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot.

Babiš: “Depolitizálni” kell Brüsszelt

Meg kell hallgatni a tagállamok véleményét, nagyobb befolyást kell biztosítani nekik az európai döntéshozatalban – jelentette ki Andrej Babiš cseh ügyvivő miniszterelnök. Kiemelte: “depolitizálni” kellene az Európai Bizottságot és Brüsszelt, a legfontosabb szó a tagállamoké kell, hogy legyen. A legnagyobb európai ügyeknek a biztonságot, a migrációt és a szabad piacot nevezte.

Úgy vélte, mindebben a V4-es országok álláspontja megegyezik, a V4 “kitűnő projekt”, amelyet nem kell kibővíteni, ez a megfelelő méret, legfeljebb az egyes kérdésekben szövetségeseket kell találni.

Andrej Babiš elutasította a többsebességes Európa gondolatát, mert meglátása szerint az azt a látszatot keltené, hogy egyes tagállamok nem érnek annyit, mint a többi. A migrációt illetően elmondta: a tagállamoknak közösen kell tenniük az európai biztonságért. Magyarország volt az első, amely megoldotta a migrációs kérdést, mégis kritizálták, amiért felépítette a kerítést - emlékeztetett.

Morawiecki: A szuverén államok Európájára van szükség

Gazdaságilag és katonailag is erős Európa, amelyet közös céllal rendelkező szuverén államok alkotnak – így vázolta “Európa-vízióját” Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök. Európát olyan szuverén országoknak kell alkotniuk, amelyek nemzeti szinten döntenek, de állandóan együttműködnek a többi állammal, amikor egységes, harmonizált piacot építenek ki – fogalmazott.

A közös katonai erőről azt mondta: nemcsak a "keleti agresszió", hanem a terrorizmus és a migrációs válság miatt is szükség lenne rá.   

Szorgalmazta továbbá annak a folyamatnak a megállítását, hogy Nyugat-Európa "mágnesként vonzza" a legjobban képzett közép-európaiakat. "A legjobb embereinket" vissza kell hozni, és akkor még gyorsabb lehet a fejlődés - mondta a lengyel kormányfő.

Orbán: Az éremnek két oldala van

Az éremnek két oldala van – vette át a szót Orbán Viktor és elmondta, hogy az elmúlt 8-10 évben a szlovákokkal közösen megvalósított együttműködés példaértékű. Hozzátette, a szlovák-magyar kapcsolatokban rejlő potenciál korábban is ott volt, Magyarország pedig hálás Robert Ficonak, hogy lehajolt ezekért a lehetőségekért és gazdasági együttműködés jöhetett létre.

Példaként a Magyarország számára életbiztosításként emlegetett gázvezetéket hozta fel a magyar miniszterelnök, majd a Komáromnál épülő hidat és a Pozsonyig tartó autópálya építést is felsorolta.

Robert Fico hangoztatta: a magyar-szlovák kapcsolatok még sosem voltak olyan jók, mint most, és ezt az állapotot továbbra is fenn kell tartani. Mint mondta, rengeteg tervük van a Magyarország és Szlovákia közötti infrastrukturális összeköttetések növelésére, fejlesztésére.

Orbán Viktor elmondta, hogy a csehekkel jól működő hadiipari együttműködés jött létre, a Magyarországon épülő fegyver- és lőszergyár licenceit Csehországból vásárolták. Megjegyezte, hogy megvalósíthatósági tanulmány készült egy Varsó-Budapest gyorsvasút vonalról, 4 órás menetidővel. Valamint közel a megállapodás a románokkal egy Kolozsvár-Budapest gyorsvasútról, amely két óra menetidővel közlekedhetne, továbbá épül a Belgrád-Budapest vasútvonal is.

Ha beletörődünk, hogy az összekapcsolódás Európában mindig kelet-nyugati irányú, azzal elfogadjuk, hogy sosem lesz Közép-Európa, csak Kelet- és Nyugat-Európa. A magyar miniszterelnök egyet értett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel abban, hogy Közép-Európa akkor jön létre gazdaságilag, ha az összekapcsolódás észak-déli irányban is megvalósul, különben “csak barátok leszünk”. Orbán Viktor kiemelte továbbá az EU bővítésének jelentőségét a Nyugat-Balkán irányába, mint mondta, ha sikerül integrálni ezt a térséget, az Közép-Európát erősíti.

Egyetértés volt a migráció ügyében a kormányfők között

Az illegális migráció elutasításában, az európai uniós integráció felgyorsításában és a visegrádi együttműködés sikerességében is egyetértettek a visegrádi országok miniszterelnökei a pénteki budapesti csúcstalálkozójukat követő, a Várkert Bazárban tartott panelbeszélgetés során.

A szlovák miniszterelnök visszautasította azokat a kritikákat, amelyek abból fakadnak, hogy a V4-eknek időnként más a véleményük, például a kötelező kvótákról. A kvótákkal kapcsolatban azt is kifogásolta, hogy a döntéshozatalkor az Európai Unióban a belügyminiszterek tanácsán keresztül "megkerülték" az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot.

Andrej Babiš cseh ügyvivő miniszterelnök arról beszélt, hogy meg kell hallgatni a tagállamok véleményét, nagyobb befolyást kell biztosítani nekik az európai döntéshozatalban. Kiemelte: "depolitizálni" kellene az Európai Bizottságot és Brüsszelt, a legfontosabb szó a tagállamoké kell, hogy legyen. A legnagyobb európai ügyeknek a biztonságot, a migrációt és a szabad piacot nevezte.

Úgy vélte, mindebben a V4-es országok álláspontja megegyezik, a V4 "kitűnő projekt", amelyet nem kell kibővíteni, ez a megfelelő méret, legfeljebb az egyes kérdésekben szövetségeseket kell találni.

Andrej Babiš elutasította a többsebességes Európa gondolatát, mert meglátása szerint az azt a látszatot keltené, hogy egyes tagállamok nem érnek annyit, mint a többi.

A migrációt illetően elmondta: a tagállamoknak közösen kell tenniük az európai biztonságért. Magyarország volt az első, amely megoldotta a migrációs kérdést, mégis kritizálták, amiért felépítette a kerítést - emlékeztetett.

Gazdaságilag és katonailag is erős Európa, amelyet közös céllal rendelkező szuverén államok alkotnak - így vázolta "Európa-vízióját" Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Orbán: Soros György olyanná lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett

Soros György olyanná lett, mint egy igazi migráns: minden határt átlépett - mondta Orbán Viktor miniszterelnök egy kérdésre az Andrej Babiš cseh ügyvivő miniszterelnökkel folytatott pénteki budapesti tárgyalása utáni sajtótájékoztatón. Hozzátette: Magyarország meg akarja védeni saját érdekeit, nem akar bevándorlóországgá lenni, meg akarja őrizni a határvédelmét és a kerítését, addig Soros György bevándorlóországgá akar tenni mindenkit, Magyarországot is, és bevándorlókontinenssé tenné Európát.

A kormányfőt Soros György Davosban elhangzott szavairól kérdezték, amelyekre úgy reagált: Magyarországgal szemben ilyen durva támadásokat ritkán szoktak indítani. Szerinte Soros György részt akar venni a magyar választási kampányban, és "hatalmas hazugságokkal debütált a magyar kampányszínpadon".

Orbán Viktort kérdezték arról, elképzelhető-e Magyarország kilépése az ENSZ migrációs egyezményét előkészítő tárgyalásokból. Közölte: az ENSZ-ben olyan elveket és rendezési módokat akarnak megfogalmazni a migráció kérdésével kapcsolatban, amelyek elfogadhatatlanok Magyarországnak.

Tanulmányozni kell a készülő dokumentumot, aztán kell dönteni. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek a következő kormányülésre részletes előterjesztést kell készítenie a témában - tette hozzá.


 

Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS