Öntudatos ügyfeleik révén fednek fel csalásokat az egészségbiztosítók

hirek.sk 2017. január 08., 19:11
POZSONY. Számláik ellenőrzése révén több az egészségügyi szolgáltatók részéről elkövetett csalásra segítettek fényt deríteni a páciensek. A törvény értelmében bárki kérvényezhet számlakivonatot. Az ezt igénylő emberek egyre gyakrabban nyúlnak az ingyenes elektronikus banki szolgáltatások lehetősége után, amelyet az országban jelen lévő mindhárom egészségbiztosító elérhetővé tett ügyfelei számára.

„Egy biztosítottunk révén például egy szakorvos részéről elkövetett csalásra sikerült fényt deríteni, aki több mint 50 ezer euró összértékben írt ki fiktív vényeket. Egy másik orvos 89 ezer eurós fiktív szolgáltatást számlázott ki irányunkba. Ez utóbbi esetben büntetőeljárás kezdeményezését is fontolgatjuk" – közölte Beata Havelková, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) egészségügyi és felügyeleti osztályának vezetője. Elmondása szerint a biztosító ügyfelei által a számlák ellenőrzését követően benyújtott indítványok 30 százaléka megalapozott volt.

„Különféle, gyógyszerekkel, egészségügyi segédeszközökkel, vagy adott esetben más egyéb egészségügyi ellátással, például rendszeres orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos csalásokról van szó, mely kivizsgálásokban azonban a páciensnek nem volt része" – magyarázta a Dôvera magán egészségbiztosító ezzel kapcsolatos tapasztalatait a biztosító PR menedzsere, Branislav Cehlárik.

Lefülelték a szemfüles fül-orr-gégészt

Az esetek közül egy pozsonyi fül-orr-gégész esetét emelte ki, aki az egyik bevásárlóközpontban nyitott rendelőt, ám később bezárta, majd egy újat nyitott. „Ennek ellenére azonban továbbra is folytatta az előző rendelőt látogató betegek egészségügyi ellátásával kapcsolatos egészségügyi kimutatást, noha azok már nem is látogatták a rendelőjét. Hat indítvány érkezett a biztosítottak részéről és megállapítottuk, hogy az orvos ezáltal 20 ezer eurós kárt okozott nekünk. Az eset odáig fajult, hogy büntetőfeljelentést tettünk az orvossal szemben" – mondta Cehlárik.

Amint arra az Union magán egészségbiztosító rámutatott, a fiktív szolgáltatásoknak nehéz a végére járni. „Ebben a tekintetben kezdeményezésünkből több feljelentés is megszületett, amelyek azonban még nincsenek lezárva, s ebből kifolyólag ezekkel kapcsolatban nem fogunk nyilatkozni. A mai napig csupán egy ügy került jogerősen lezárásra, amikor is az érintett orvos vádalkut kötött" – közölte állásfoglalásában az Union.

Mindenki kérheti a saját számlakivonatát

A személyi számlával kapcsolatos számlakivonat révén a biztosított aprólékos információkhoz jut az egészségbiztosításával kapcsolatosan, amelyet a biztosító a nevében megtérített. Az egészségbiztosítók válaszaiból kiderül, hogy ügyfeleik a szokványos, papíron igényelhető számlakivonattal szemben annak elektronikus formáját részesítik előnyben. A VšZP 2016 januárjától 2016 novemberéig több mint 44 ezer kérvényt könyvelt el, amelyek közül több mint 38 ezer elektronikusan került benyújtásra.

A Dôvera elektronikus fiókja révén a számla folyamatos felügyeletét teszi lehetővé ügyfelei számára. „Az adatokat folyamatosan, a kimutatott egészségügyi szolgáltatások alapján egészítjük ki. Az alkalmazáshoz és a fiókhoz való hozzáférést hozzávetőleg félmillió biztosítottunk aktiválta" – mondta el Cehlárik. Az Union szerint is elsősorban az online fiókon keresztüli elektronikus hozzáférést preferálják ügyfeleik.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS