2019. október 10., 11:59

Önkormányzati Szabadegyetem kilencedszer

Kilencedik alkalommal rendezi meg Önkormányzati Szabadegyetemét október 17 – 19-én a csallóközi Nagymegyeren a Pro Civis Polgári Társulás.

Önkormányzati Szabadegyetem 2018
Fotó: kt

A dél-szlovákiai magyarlakta régiók választott önkormányzati, valamint megyei tisztségviselői és képviselői több tematikus panelbeszélgetést-vitát felölelő találkozója lehetőséget teremt a kapcsolatépítésre, a kötetlen beszélgetésekre, tapasztalatcserére, de arra is, hogy régióink legnagyobb problémáiról és a lehetséges megoldási módokról a legilletékesebbek formáljanak véleményt.

A szabadegyetem legfajsúlyosabb részére október 18-án kerül sor a városi művelődési házban, 9 órai kezdettel. A megnyitót követően Szili Katalin miniszterelnöki megbízott tart előadást az európai és Kárpát-medencei önkormányzatiságról, benne a felvidéki magyarság lehetőségeiről.

Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács külügyi megbízottja, a Kisebbségi Jogvédő Bizottság képviselője beszél a nemzeti régiók európai kohéziós politikán belüli egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért elindított európai petíció fontosságáról, illetve a nemzeti régiós kezdeményezés tétjéről az önkormányzatok számára. A petíció hatéves pereskedés után kapott zöld utat az Európai Bizottságtól, s az őshonos kisebbségi népcsoportoknak elemi érdeke, hogy az uniós források elosztásának jogi törzsanyagába is bekerüljön az általuk lakott régiók diszkriminációmentes részesedése e forrásokból.

Az Egészséges Városok Kárpát-medencei Egyesülete nevében De Blasio Antonio elnök beszél településeink életének egy másik, szintén fontos területéről; a lehetséges tevékenységi és szervezési formákat, a velük kapcsolatos tapasztalatokat is bemutatja.

A szlovákiai önkormányzati választások eredményeire Rákóczi Krisztián, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa tekint vissza elemzésében. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár pedig a 2020-as magyarországi nemzetpolitika fő céljait ismerteti.

Terítéken szerepel még a CSEMADOK 70 éves tevékenysége, szerepe magyarságunk életében, valamint a szervezet kilátásai is. A témát Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke vezeti fel. A következő témák pedig már kimondottan a helyi önkormányzatok jog- és hatásköreivel, gyakorlati munkájával és az ezzel kapcsolatos kihívásokkal foglalkoznak, lehetőséget teremtve hozzászólásokra, kérdések felvetésére is.

Koczkás Beáta, Gúta alpolgármestere előadásában azt mutatja be, hogyan digitalizálható saját költségen egy város, Őry Péter, a Pro Civis elnöke pedig azt a kérdést járja körbe, hogy „diszkriminatív-e az önkormányzatok finanszírozása Szlovákiában”, számítva arra is, hogy a húsbavágó kérdés körül komoly vita alakul ki, amely akár olyan kérdéseket is felvet: hogyan lehetne hatékonyabb érdekképviseletet biztosítani a déli határ menti régiók önkormányzati érdekeinek. Hiszen mint a korábbi években, ezúttal is a közös gondolkodáson és megoldáskeresésen lesz a hangsúly az Önkormányzati Szabadegyetemen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.