Ógyalla: stagnál a magyar óvodások létszáma

Nagy Miskó Ildikó 2019. május 12., 08:58

Lezajlott a jövendő kiscsoportos óvodások beíratása az ógyallai Feszty Árpád Alapiskolában és Óvodában. Eddig legkevesebb nyolc gyermek számára magyar nevelési nyelvű óvodát választottak a szüleik. Létszámuk azonban szeptemberig még nőhet – tudtuk meg Deme László igazgatótól.

Fotó: Feszty Árpád AI és Óvoda

„Ógyallán 2005-ben csatolták a magyar alapiskolához az addig külön épületben működött magyar óvodát. Úgy vélem, hogy az akkori városvezetés nagyon jó döntést hozott a helyi magyar oktatási-nevelési intézmények összevonásáról, hiszen ezzel a lépéssel biztosította az alapiskola diákutánpótlását. Jelenleg 32 magyar ovissal 4 óvónő intézményünk B pavilonjának emeletén foglalkozik. A „Csillagok“ egyik csoportját a picik, másik csoportját pedig a 4-6 évesek alkotják“ - tájékoztatott az intézményvezető.

Hozzáfűzte:

az utóbbi években óvodásaik létszámát illetően sem jelentősebb növekedés, sem pedig különösebb csökkenés nem történt.

Képgalériánk:
Fotó: Feszty Árpád AI és Óvoda

„Minden évben 30 körüli ovisunk van. Közülük idén vélhetően hatan ballagnak el, a május 9-10-én zajlott óvodai beíratásunk eddigi eredménye alapján pedig legkevesebb nyolcan érkeznek a helyükre. Többségüket már az első napon beíratták hozzánk a szüleik. E létszám azonban szokás szerint szeptemberig még nőhet“ - magyarázta.

Ahogy sok további hazai településen, úgy

a jövőben Ógyallán is számolnak a demográfiai hullámvölgy következményeivel.

„Sajnos, a következő tanévekben valószínűleg még kevesebb gyermek érkezik majd az ovinkba. Akadnak olyan felvidéki magyar óvodák, ahol a miénknél is fájóbb helyzetre számítanak. Mivel a népes helyi roma közösség tagjai többnyire magyarnak vallják magukat, és magyar oktatási intézményeket választanak utódaiknak, ezzel némileg emelik növendékeink létszámát. Az viszont felettébb sajnálatos, hogy a közös igazgatással, ám két helyszínen működő ógyallai szlovák óvodába minden évben elég sok magyar gyereket is beíratnak. Tudomásom szerint az intézmény jelenleg két épület-komplexumban összesen 6 csoporttal működik“ - szólt a konkurens óvoda helyzetéről és egyes magyar szülők helytelen döntéséről.

Végül elárulta: némi reménysugarat jelent az a tény, hogy olyan magyar szülők is akadnak, akik ugyan a helyi szlovák óvodában akarják megalapozni csemetéik államnyelv-tudását, ám számukra később az anyanyelvi alapiskolát választják. Talán nem is tudatosítják, hogy az első döntésükkel a magyar óvoda létét, jövőjét veszélyeztetik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS