Nyugdíj 2030: Mire lesz elég?

ma7 2019. február 16., 16:18

Régóta nem titok, hogy akik most vannak aktív kereső korban, azok már kisebb nyugdíjra számíthatnak, mint a mostani idősek. Annak ellenére, hogy sok évvel többet kell dolgozunk azért, hogy öregkorunkra se maradjunk jövedelem nélkül. A jövő évtizedekben várható nyugdíjösszegek sokaknál kiverik a biztosítékot. Aki még nem tette, kezdjen el spórolni, de azonnal! Nehogy idős korára felkopjon az álla.

Szlovákia lakossága gyors ütemben öregszik, kevés gyermek születik, ezáltal egyre kevesebb lesz az aktív kereső is.

Jelenleg még egy nyugdíjasra 5 aktív kereső jut, 2050-re viszont már csak 2.

A várható negatívumokat az állam a nyugdíjkorhatár sorozatos emelésével próbálja mérsékelni. Nincs is olyan messze – egy-két évtized – a 68 éves nyugdíjkorhatár, de a hozzáértők szerint még ez sem lesz elég ahhoz, hogy a rendszer úgy-ahogy tartható legyen.

Többféle előrejelzés is létezik a jövő évtizedekben esedékes nyugdíjak alakulásáról, de az már most látszik, hogy annak vásárlóerejét nagyon nehéz, szinte lehetetlen lesz megőrizni még a mai szinten is. A jelenlegei átlagnyugdíj kis országunkban havi 444 euró. S hogy mennyi lesz egy-két évtized múlva? Mint az alábbi táblázat is mutatja, a mostaninál kevesebb.

 

Képgalériánk:
Fotó: topky.sk

Tíz-húsz-harminc év múlva a nyugdíj gyakorlatilag csak arra lesz elegendő, hogy éhen ne haljunk, de rezsire és más költségekre nem fogja futni belőle. Szép kilátások, negyven vagy még több évnyi munkaviszony után.

Ha jót akarunk magunknak, spóroljunk

Ezt ajánlja az állam is, de egy mai harmincas éveiben járó fiatal ember általában mással van elfoglalva – például otthonteremtéssel, gyermekneveléssel. Erre a legtöbbjének rámegy inge-gatyája. Hát akkor mégis miből rakjon félre öreg korára?

A pénzügyi szakemberek szerint, ha rögtön az első munkahelyre való belépéskor elkezdik a spórolást havi 10-20 euróval, mire nyugdíjba mennek, szép kis summa gyűlhet össze.

Aki viszont csak az államtól várja a jól megérdemelt nyugdíjat, annak fájdalmas ébredésben lesz része, ha nyugállományba vonul.

A kiegészítő nyugdíjbiztosítás – amit fele-fele arányban fizet a munkáltató és a munkavállaló – megfelelő formája lehet az anyagilag jobb időskor bebiztosításának, de arra is oda kell figyelni, hova fektetjük be a pénzt. Ezzel a több évtizedes, kicsiben való spórolással havi néhány száz euróval is emelhetjük a nyugdíjunk összegét és máris könnyebben lélegzünk.

Egyet ne feledjünk, valóban érvényes a mondás, az idő pénz. Minél előbb kezdünk el takarékoskodni, annál nagyobb lesz az összeg, amivel öreg napjainkat tölthetjük.

Nos, elég lesz nekünk a 350 euró 10-20-30 év múlva a megélhetéshez? Vagy inkább 600-700 eurót vagy még többet szeretnénk?

Forrás: topky.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS